Cetatea care se oglindeste si astazi in ”Ozana lui Creanga”

tg-cetatea-neamt.jpgDragu-mi era satul nostru cu Ozana cea frumos curgătoare şi limpede ca cristalul, în care se oglindeşte cu mâhnire Cetatea Neamţului de atâtea veacuri”, spunea, în „Amintiri din copilărie”, marele nostru povestitor, Ion Creangă, care, cu siguranţă, îi fascinează şi astăzi prin scrierile sale, pe mulţi cititori mari şi mici. Cetatea Neamțului este una dintre cele mai impresionante cetăți din Romania și se găsește în partea de nord a țării, aproape de Târgul Neamț. Cetatea Neamțului făcea parte din sistemul de fortificații construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea, pentru apărarea împotriva otomanilor. Această cetate elegantă și impresionantă a fost construită în secolul al 14-lea, pe vremea lui Petru I și a fost fortificată în secolul al 15-lea de Ștefan cel Mare, el dând dispoziție ca zidurile cetății să fie înălțate cu circa 6-7 m și să fie construite creneluri și ferestre înguste, prin care apărătorii cetății puteau să supravegheze și să lovească dușmanii.

Cetatea este faimoasa si pentru că este unul dintre subiectele principale în poemul „Muma lui Ștefan cel Mare” (1857), de Dimitrie Bolintineanu. În 1476, după ce învinsese oștile Moldovei în Bătălia de la Valea Albă, sultanul otoman Mahomed al II-lea l-a obligat pe Ștefan cel Mare, să se îndrepte spre Cetatea Neamț. Conform legendei, mama lui Ștefan a refuzat să-l lase să intre în cetate și l-a sfătuit să se îndrepte spre nordul țării, unde să-și strângă o nouă oaste. Cand Ștefan cel Mare vine la cetate, „Pe o stâncă neagră, într-un vechi castel,/Unde cură-n vale un râu mititel, „ domnitorul bate la poartă sperand să fie primit înăuntru pentru că este rănit și urmărit de turci. Mama domnitorului, aflată în cetate, refuză să-i deschidă spunându-i :

„Dacă tu ești Ștefan cu adevărat,
Apoi tu aice fără biruință
Nu poți ca să intri cu a mea voință.
Du-te la oștire ! Pentru țară mori !
Și-ți va fi mormântul coronat cu flori !”

Daca vreti sa faceti o calatorie pe tarmurile de joaca a scriitoului Ion Creanga si o incursiune in istorie, vizitati Neamtul si duceti povestea mai depatre!

sursa: cunoastelumea.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s