Povestea florilor si a margelelor costumului popular si un nume: Virginia Linul

virginia-linul-si-povestea-de-succes-unei-femei-care-crezut-ca-portul-popular-poate-fi-reinventat_16.jpgCreatoarea de costume a înţeles că meştesugul popular poate fi ridicat la nivel de artă şi a exploatat acest lucru. Când toată lumea fugea de tradiţii, de ideea de a fi ţăran, de a purta costum popular, ie sau traistă Virginia Linul a început o campanie de revigorare a meşteşugului şi de promovare a acestuia în toate colţurile lumii.

 

Virginia Linul coase de când se ştie. Acasa la ea în satul Salva mama ei a cusut costume populare dintotdeauna, iar Virginia a învăţat la o vârstă destul de fragedă cum se cos mărgele pe pânză şi cât de migăloasă este această muncă. „Am crescut cu meseria în casă. Mama mea făcea pieptare, pânzături, cămăşi, trăistuţe, tot ce ţinea de portul popular. La noi în casă era sursa de venit. Cred că pe la vârsta de cinci ani am început să pricep ce făcea mama şi cred că tot în vremea aceea am cusut prima floricică din mărgele pe o bucată de catifea” îşi aminteşte Virginia. Mai târziu, încet încet Virginia a învăţat meşteşugul ajungând să coase chiar ea un întreg costum popular. „Astăzi pot să spun că ştiu foarte mult despre confecţionarea costumelor populare şi vreau să împărtăşesc asta tuturor românilor dar şi străinilor”, mai spune meşterul popular.
Luptă pentru revigorarea meşteşugului
După 1990 când meşteşugurile au început să moară, când tinerii începeau să fugă de la sate înspre oraş, să fugă de tradiţii tocmai pentru că nu conştientizau că au de dus mai departe o moştenire importantă, Virginia a avut şi ea un moment de cumpănă. S-a îndepărtat de costumul popular şi de meşteşugul pe care îl învăţase în casă. Totuşi, şase ani mai târziu a conştientizat cât de important este pentru ea dar mai ales pentru arta populară ca povestea să fie dusă mai departe. Aşa s-a apucat din nou de confecţionat costume populare, trăistuţe, pălării cu pană de păun, punând bazele unei mici afaceri dar mai ales începând să spună povestea mărgelelor cusute pe cămăşile şi pânzăturile înflorate. A început o luptă pentru revigorarea meşteşugului pe care l-a învăţat de la mama sa.
Reprezintă România la târguri internaţionale
În 1999 a mers pentru prima dată peste hotare unde a prezentat costumele populare la „Smithsonian Folklife Festival”. „După ce am ieşit din ţară mi-am dat seama că acest meşteşug este ridicat la nivel de artă şi am înţeles că este o valoare pentru ţară şi trebuie ca şi noi aici la noi acasă să îl pricepem aşa”, mai spune Virginia. În următorii ani a participat la tot mai multe la târguri de turism, expoziţii şi summit-uri, unde i-a încântat pe străini cu demonstraţii de cusut mărgele, tocmai pentru a le arăta că obiectele pe care le confecţionează sunt făcute în totalitate manual. A promovat România cu mândrie. A făcut-o şi o face din dragoste pentru tot ceea ce înseamnă folclor şi port popular românesc. Virginia colaborează cu toate ansamblurile populare din ţară pentru care confecţionează costume, nu se limitează la confecţionarea de costume de pe Valea Someşului şi Sălăuţei, ci confecţionează costume dint toate zonele ţării. Face şi obiecte stilizate, cum ar fiâ iile, trăistuţele şi şiragurile de mărgele, care le sunt mult mai accesibile tinerilor pe care Virginia încearcă să îi înveţe să iubească portul popular.

sursa http://www.adevarul.ro

foto citynews.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s