Un munte de sare si o zona spectaculoasa

jhPlatoul Meledic se află pe raza comunei Mânzăleşti, judeţul Buzău, localitate cu care natura a fost extrem de generoasă.

Pe o rază de numai cinci kilometri se află trei obiective naturale de o frumuseţe deosebită: un pinten înalt de aproape zece metri, format din cenuşă vulcanică, lacul cu apă dulce dintre versanţii de sare şi salba de peşteri formate în straturile saline, unele dintre ele de dimensiuni impresionante. Mânzăleştiul se află la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Buzău, pe Valea Slănicului. Este una dintre cele mai vechi aşezări umane din ţara noastră, spun unii istorici, care au chiar curajul să declare că este unul dintre leagănele importante ale civilizaţiei europene, deoarece, explică tot ei, aici este singurul loc de pe continent unde se găseşte sare la suprafaţă, mineral de care organismul uman este dependent, fiind exploatat din cele mai vechi timpuri.
Platoul Meledic este capătul superior al unui munte de sare, pe care s-a dezvoltat un relief spectaculos, pe alocuri foarte denivelat. La prima vedere, pare un loc necălcat de om, impresia fiind alimentată şi de faptul că acolo se ajunge numai pe un drum pietruit. În realitate, platoul este înconjurat de multe obiective turistice despre care însă puţini români au aflat până acum. La Meledic se află cea mai lungă peşteră în sare din Europa

La un kilometru distanţă de platoul Meledic, în mijlocul unei păduri de tei, se află peştera de Sare, unică în Europa prin modul de formare. Se numeşte S6 Mânzăleşti şi a obţinut în anul 1980 atestatul mondial de cea mai lungă peşteră în sare, 1.257 de metri. Însă a fost detronată, în 1983, de Peştera Malham din Israel, aflată în apropierea Mării Moarte, care are o lungime totală de 3.100 de metri. Este un loc care merita sa il descoperiti si sa spuneti povestea mai departe!

sursa http://www.adevarul.ro

foto Tuf vulcanic Facebook/meledic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s