Castel din secolul XVIII cu bai termale

15367927599_878eac0832

Castelul din satul Şofronea, aflat la aproximativ 10 km de Arad, a fost construit în 1789, iar la sfârşitul secolului al 19-lea, a intrat în posesia familiei nobiliare Purgly. În perioada comunistă a fost naţionalizat şi a ajuns sediu al CAP-ului. Şi aşa, s-a ales praful de el. După ’89, o fundaţie a salvat o bună parte din domeniu.
„În anul 1989 era în stadiul de ruină. Noi familia am preluat acest castel şi l-am adus la starea care se vede”, a spus Daniel Negrea, administrator Castel Şofronea.
Toate ancadramentele care sunt pe faţade sunt refăcute aşa cum a fost castelul.

Şi nu e o legendă. E poveste adevărată. Liderul politic al Ungariei, Miklos Horthy, a vizitat Castelul din Şofronea, la doi ani după Marea Unire din 1918.
„Horty, în jurul anului 1920 a trecut prin Arad şi a locuit câteva zile aici, ştiind că a locuit cumnatul lui în acest castel”, a spus Daniel Negrea.
Castelul e căutat acum de turişti mai puţin pentru istorie, şi mai mult pentru ştrandul termal. Noii proprietari l-au construit în curtea din spatele clădirii şi au fost atenţi la detalii, astfel încât, cei care se scaldă să se bucure de natură: vara de verdeaţă, iar iarna de zăpadă.
„Ştiind că în zonă se găsesc şi zăcăminte de ape geotermale ne-am gândit ca să facem o zonă de agrement accesibilă tuturor”, a precizat Daniel Negrea.

sursa: http://www.digi24.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s