Frumusetea salbatica a Cheilor Sohodolului

16_2_20141215103245Cheile Sohodolului reprezinta unul dintre cele mai impresionante peisaje carstice din Romania, peisaj intins pe aproximativ 12 kilometri in interiorul Muntilor Vâlcan, intre localitatea Runcu si Poiana Contului. Sunt cunoscute si pentru faptul ca aici s-au filmat numeroase scene din filmul Trandafirul Galben, avandu-l in centrul actiunii pe ineditul personaj Margelatu. Astăzi cheile sunt strabatute de drumul judetean care face legatura, peste munte, cu zona Valea de Pesti din bazinul Jiului de Vest. De-a lungul traseului (de preferat pedestru) pot fi admirate in detaliu diverse etape de evolutie ale cheilor, cu pesteri, grote, marmite, tunele prin care se strecoara apa.cheile-sohodolului-13

Cheile Sohodolului se află la limita nordică a județului Gorj cu județul Hunedoara, în Munții Vâlcan (o grupare ce aparține lanțului montan Retezat-Godeanu din Carpații Meridionali), în partea nordică a satului Runcu.
Accesul se face din Drumul National 67D ce leaga municipiul Targu Jiu de orasul Baia de Arama, urmarind indicatoarele din zona. Drumul este bine amenajat pe intinderea cheilor si poate fi parcurs cu masina, cu bicicleta sau cu piciorul.
Rezervația naturală întinsă pe o suprafață de 350 hectare a fost declarată arie protejată.
Formatiunile cele mai interesante sunt cele sapate de apa sau vant in calcar: Narile, Cuptorul, Pestera Garla Vacii, Inelul. Alte obiective care nu trebuie ratate in Cheile Sohodolului sunt Pestera Popii, unde au fost descoperite picturi rupestre cu forme antropomorfe de culoare neagra, aflata la intrarea in chei; Pestera Narii reprezinta un fenomen natural destul de rar, fiind formata din doua galerii cu o lungime de aproximativ 70 de metri fiecare.
Pentru cei pasionati de speologie, zona ofera multe suprize : pesteri spectaculoase si inedite avene verticale in perimetrul speologic Valea Sohodolului/Balta.
Pentru cei care vor sa practice alpinismul, Cheile Sohodolului sunt locul ideal datorita existentei a numeroase trasee speciale pentru acestia. Astfel, anual in perioada 21-23 Septembrie se desfasoara Festivalul de Escalada „Sohodol Climb”.
Va invitam deci, sa descoperiti aceasta minunata zona si sa va relaxati in mijlocul naturii !

foto vacantacumasina.ro

sursa runcugorj.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s