Ochiul albastru din Retezat

lacul-bucura-9

Muntii Retezat sunt considerati perla Carpaților si pe buna dreptate. Dificultatea traseelor este mai mult decât recompensată de peisajele spectaculoase și de sentimentul că te afli într-un loc necorupt de om. Numai acești munți au peste 50 de lacuri glaciare, dintre care, de menționat sunt Lacul Zănoaga – cel mai adânc lac glaciar din România, Tăul Porții – aflat la cea mai mare înălțime (2269m) și Lacul Bucura – cel mai mare lac glaciar din România.

De fapt, Munții Retezat sunt numiți „tărâmul fermecat cu ochi albaștri”, datorită numeroaselor lacuri glaciare care se găsesc aici. Fiecare este special și frumos în felul său, dar cel mai mare și mai important este Lacul Bucura.
Lacul Bucura acoperă o suprafață de aproape 9 hectare și se află la o altitudine de 2,040 m. Are o lungime de 550 m și o lățime de 160 m. Adâncimea sa atinge 15,5 m. Este destul de ușor accesibil, oferind el însuși acces la cele mai înalte vârfuri din Retezat: Peleaga, (2509 m), Păpușa (2508 m) și Retezat (2482 m). Turiștii pot chiar campa pe marginea sa, dacă doresc să se odihnească înainte de a încerca să ajungă pe vârfuri.L_2b753b7ee2

Lacurile glaciare se formează prin eroziunea de către ghețari. Ghețarii erodează pământul și apoi se topesc și umplu cavitatea creată. Lacurile de circ glaciar, cum este și Bucura – lacuri formate într-un circ glaciar excavat de un ghețar – sunt de obicei superficiale și se găsesc în imediata apropiere a unei creste muntoase.
Pentru a ajunge la Bucura, puteți începe din satul Cârnic. Singura cale de acces este un drum forestier, acoperit de bolovani mari, care se multiplică pe măsură ce urcați mai sus. Dacă îl urmați, veți ajunge mai întâi la Cabana Pietrele după două ore de mers. De aici, veți continua prin pădurea de conifere, până când ajungeți la Cabana Gențiana. Apoi, traseul vă duce pe un platou montan dificil, care este acoperit cu bolovani uriași și jnepeni.
Pe măsură ce urcați, vegetația se împuținează iar rezistența vă este din ce în ce mai pusă la încercare de crestele abrupte și blocurile de piatră prăbușite care, uneori, se pot urca doar cu ajutorul mâinilor. După această urcare dificilă, ajungeți pe o creastă numită Curmătura Bucurei, de unde se poate vedea lacul. Acum, tot ce trebuie să mai faceți este să coborâți creasta, pentru a ajunge la destinație. Dar, odată acolo, veți fi răsplătiți pe deplin pentru efortul dumneavoastră. Frumusețea pură, nealterată a acestui loc, vârfurile muntoase pe care aproape le puteți atinge, aerul curat, izvoarele limpezi necontaminate, sălbaticia … trebuie să vedeți ca să înțelegeți.

sursa: imperialtransilvania.com

foto: ontheroad.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s