Toate pânzele sus!

psnews.ro.jpgSulina, este un oras port liber situat in Delta Dunarii, la varsarea unuia din cele trei brate ale Dunarii, Bratul Sulina. Orasul se afla la extremitatea estica a Romaniei si are cea mai mica altitudine. Izolat, ca in toate localitatile din Delta, accesul se face numai pe apa. Orasul Sulina, in secole de existenta, a trecut prin toate stadiile de dezvoltare, de la sat cu cateva case, pana la port de importanta internationala.
Si astazi mai intalnim cladiri vechi care isi pastreaza arhitectura occidentala a sec. VIII (odinioara aici au locuit inaltii functionari ai C. E. D.), biserici, case grecesti care se deosebesc usor de cele construite dupa razboi, pe care doar privindu-le peretii cu vopseaua scorojita in straturi de mai multe culori, poti deduce vechimea acestor cladiri incarcate de istorie. Este un oras cu un parfum aparte. Primitor, cu oameni calzi, gata oricând sa-ti spuna o isorioara frumoasa despre micul orasel si dornici sa te primeasca la o masa delicioasa.

În fiecare seară, la lasarea intunericului, pe faleza din Sulina se aprind felinarele cu lumină roșiatica, iar oamenii se adună pe la case ori pe la cârsme și pun de câte un zaiafet, chindie, bairam, masă mare – depinde de limba vorbită. Se gătește bunatate de peste adunat de peste zi, se udă cu rachiu și se discută vrute și nevrute: cum era si ce-a ajuns Sulina, cine cu cine s-a mai căsătorit, cine a mai pescuit peștele mai mare, cine a mai scăpat nu știu ce din barcă și tot așa. Oricât de liniștită ti-ar părea Delta Dunării, în Sulina nu ai cum să te plictisești. sulina-lighthouse-channel-black-sea-danube-delta-romania

Iata ce putem vizita in orasul Sulina:
Plaja este probabil atractia principala a orasului si este situata la 2 km de Sulina. Se poate ajunge cu masina personala, cu maxi taxi sau, pentru cei care prefera miscarea, pe jos in 20 – 30 de minute.
Farul Observator a fost dat in functiune in anul 1841, dar actualmente nu este utilizabil. Se afla situat pe malul stang al Dunarii si este legat de partea continentala printr-un dig de piatra. Pe acest dig inca se mai pastreaza inscriptiile celor ce au participat la constructia sa. Aici s-au realizat filmari pentru filmul “Toate panzele sus”.
Biserica Greceasca Sf Nicolae se afla situata pe una dintre strazile din apropierea canalului Sulina si dateaza din anul 1866.
Turnul de apa se afla intr-o stare buna de functionare si astazi, data exacta a constructiei nefiind cunoscuta. Interesant este ca localnicii spun ca in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, germanii au vrut sa arunce in aer turnul dar nu au reusit decat sa deterioreze partea superioara.5805098.jpg

Vizitati Sulina si duceti povestea mai departe!

foto mapionet/www.psnews.ro

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s