Fascinația lavei reci, Vulcanii Noroiosi

 

FB_IMG_1522416062661.jpgRezervatie naturala de tip geologic ce se intinde pe o sprafata de aproape 30 ha, Vulcanii Noroiosi sunt localizati in Subcarpatii de Curbura, in localitatea Berca din judetul Buzau, fiind formati datorita eruptiilor de gaze din pamant, care antreneza spre suprafata namol si apa.

FB_IMG_1522416083253.jpg

Cunoscuti in zona sub denumirea de paclevulcanii noroiosi au aceiasi structura ca si vulcanii adevarati, in interiorul lor producandu-se procese similare. Altfel spus, avem de-a face cu niste vulcani in miniatura la care conurile nu depasesc 5- 6 metri inaltime, iar adancimea de la care este aruncata spre suprafata „lava” este mult mai mica.
Se cunosc pe glob in total circa 1.100 de vulcani noroiosi. In Europa sunt foarte putini vulcani noroiosi pe continent, mai multi exista insa sub mari, cum ar fi spre exemplu vulcanii noroiosi din apele Norvegiei, cei din marile Caspica si Barents. In afara Europei, fenomene similare se pot observa in Siberia, Australia si insula Trinidad din Caraibe.
In Romania, cea mai importanta locatie este cea din judetul Buzau. La o scara mult mai redusa, fenomenul este intalnit insa si in alte regiuni ale Romaniei, precum Podisul Moldovei si Podisul Transilvaniei.

FB_IMG_1522416072098.jpgCum se ajunge la Vulcanii Noroiosi:
Se merge pe DN2, drumul ce leaga Moldova de Capitala. Din Buzau, se continua pe DN10, spre Brasov, pana la kilometrul 17. Se ajunge la satul Satuc si se face dreapta spre comuna Berca. Se traverseaza raul Buzau, se face apoi stanga si se trece peste un pod mai mic. Urmaresti indicatoarele catre sat. La primul marcaj “Vulcanii Noroiosi”, se face stanga. Drumul este foarte bun, iar peisajele sunt de o frumuseste rar intalnita. Drumul urca catre Paclele mari. De aici se poate ajunge si la Paclele Mici.

sursa http://www.tripeview.wordpress.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s