Doi români mențin vie o tradiție din neolitic. Putina lume cunoaște acest lucru

FB_IMG_1523445471110

Doi teleormăneni mențin vie o tradiție din neolitic: ceramica de Cucuteni

Ion și Nicoleta Mitroi, doi soți artiști plastici  din comuna teleormăneană Măldăeni, duc mai departe o tradiție veche de peste 6000 de ani. După aceleași tehnici vechi de milenii cei doi realizează adevărate opere de artă din ceramica de Cucuteni. Vasele făcute manual din lut și arse în cuptor sunt obiecte decorative foarte apreciate.

Doi dintre cei mai apreciați meșteri în ceramica din perioada neolitică sunt  Ion și Nicoleta Mitroi, din Măldăeni, județul Teleorman. Folosind aceleași tehnici ca în urmă cu câteva milenii, cei doi artiști realizează adevărate opere de artă prin prelucrarea ceramicii de Cucuteni. ”Este o ceramică care aparține perioadei neolitice. Face parte din categoria artelor decorative ca și celelelte trei culturi, Cucuteni, Vădastra, Gumelnița și Hamangia. Eu am abordat cultura Cucuteni ca o temă în facultate. Cultura Cucuteni mi s-a părut cea mai vastă şi cea mai ofertantă şi ca decor, şi ca forme. Este o ceramică mai specială Am lucrat câteva vase, apoi am mers pe partea de sculptură. De 12-15 ani soția s-a apucat prima să lucreze”, povestește Ion Mitroi.

Pasiunea descoperită de Ion Mitroi pe vremea când era student la Institutul de Artă din București a fost împărtășită și de soția sa, de profesie inginer. În vreme ce artistul și-a dedicat mulți ani din viață pasiunii pentru sculptură, soția sa s-a îndrăgostit de ceramica de Cucuteni și a făcut din această pasiune un mod de viață.” Totul a început ca o joacă, ca o pasiune pentru ceva de care mă îndrăgostisem. Ceramica de Cucuteni reprezenta pentr mine un ideal de frumsețe Am început să lucrez pentru mine. Am făcut un vas, două, trei, ajunsesem deja la o perfecțiune a vaselor pe care reușisem să le fac și atunci soțul meu, care avea organizată o expoziție de sculptură în lemn, mi-a propus să vin cu niște vase de ale mele. Am rămas surprinsă de marele impact pe care l-au avut asupra oamenilor. Abia atunci am realizat că începusem să fac niște lucruri pe care și ceilalți le găseau la fel de minunate ca și mine”, spune Nicoleta Mitroi.

Ceramică reinventată

După prima expoziție au urmat multe altele, la fel de apreciate.” Am realizat de-alungul timpului multe expoziții. Ultima expoziție a fost la Palatul Parlamentului unde am avut peste 100 de piese, piese reprezntantive ale ceramicii de Cucuteni, piese de autor. După ce am lucrat foarte mult replici fidele am ajuns la un punct în care n-a mai fost sficient. Am interpretat forma, decorul, păstrând modul de lucru care dădea un tot unitar ceramicii noastre. I-am dat o continuitate acestei ceramici, lucru de care sunem mândri”, mai spune artista.

Tehnică veche de mii de ani

Vasele celor doi artiști sunt create prin aceeași tehnică ca și în urmă cu 6000 de ani, când roata încă nu se inventase. Obiectele decorative care au ajuns să înfrumusețeze și case din străinătate sunt făcute la mână. ”Vasele se ridică din benzi,  adăugând bandă după bandă, creând forma din degete. După ce se realizează vasul, înainte de a se usca, se pictează pe peretele crud , iar după un anumit timp se freacă cu o piatră de râu lustruit, pentru  ca decorul să intre în perete vasului. Dupa ardere la 1000 de grade ele doar se dau cu puțină ceară diluată pentru protecție”, explică Nicoleta Mitroi.

Cu vasele din ceramică de Cucuteni cei doi artiști au mers și în străinătate. Au reprezentat România la târgul de turism de la Stuttgart și vor pleca anul acesta la Berlin. ”Piesele  noastre se regăsesc în multe locuri de lume”, spune Ion Mitroi. Cei doi soți participă cu lucrările lor la târgurile meșterilor populari din țară. Munca și valoarea artistică a creațiilor lor au fost recompensate de-alungul timpului cu premii. ” Am luat marele premiu la Craiova la Târgul meșterilor populari, am luat premiul pentru arta populară la Gala Superlativelor Vip și multe alte premii”, spune artista care a reinventat ceramica de Cucuteni.

La Măldăeni, Ion și Nicoleta Mitroi organizează de cinci ani o tabără de creație pentru copii. Ideea le-a venit din dorința de a transmite și altora pasiunea lor. ”De cinci ani, la Măldăeni organizăm o tabără de vară pentru copiii din zona. Vin copii din zona Roșiori și Măldăeni. Am vrut să transmitem și altora această pasiune . Era păcat să mergem peste tot în țară și să nu facem ceva și pentru locul  în care trăim. Am zis să facem la noi acasă.  Am găsit oameni de suflet, sponsori care ne-au ajutat.Copiii au fost încântați”, povestește Nicoleta Mitroi.

Vasele din ceramică de Cucuteni sunt cumpărate ca și obiecte decorative. ” Vând pe pagina mea Facebook sau la toate târgurile din țară unde suntem prezenți”, mai spune artista.

sursa http://www.teleorman24.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s