Mănăstirea Gura Motrului, lăcașul ingerilor

FB_IMG_1523802331871.jpg

Așezată într-un adevărat colt de rai, Mănăstirea Gura Motrului are o liniste adâncă căutată de multi oameni. O sa intelegeti asta, imediat ce treceți de poarta mănăstirii. Pare ca aici si-au facut îngerii lăcaș. Se spune ca rugăciunile înălțate în aceasta mănăstirea isi gasesc mereu ascultare.

FB_IMG_1523802311780.jpg

Vatră culturală

Mănăstirea Gura Motrului a fost în decursul timpului și o adevărată vatră culturală. Un document datat 28 ianuarie 1627 atestă o activitate cărturărească deosebită, datorată lui „Dimitrie, dascăl la Motru“.

La sfârşitul secolului următor, domnitorul Alexandru Moruzi acorda, printr-o carte datată 8 septembrie 1793, scutire de dări dascălului de la mănăstirea Gura Motrului. După numai patru ani, în septembrie 1797, un nou act reînnoieşte scutirea de dări, pentru Dumitru, fiul lui Vlad, dascălul de la mănăstirea Gura Motrului.

Mai apoi, în anul 1836, egumenul Eufrosin Poteca a înfiinţat în această mănăstire prima şcoală sătească din județul Mehedinţi, cu 32 de elevi. Această şcoală era una din cele zece care funcţionau în Ţara Românească, în anul 1838, sub egida Eforiei Şcolilor.

În anul 1928 aici erau două şcoli, cea primară, care funcţiona în casa stăreţiei, la etaj, şi cea elementară, de meserii, care îşi desfăşura activitatea la parter. Din păcate, ambele şcoli au fost desfiinţate în anul 1942, ca urmare a distrugerilor cauzate de cutremurul din 1940.

În 1943 mănăstirea s-a redeschis ca mănăstire de călugărițe. Măicuțele au reușit să facă minuni, deși era o perioadă grea pentru întreaga țară. Au ridicat cum au putut chiliile și fântâna din curte. După 1959, Decretul 410 a lăsat în mănăstire doar două din cele 40 de măicuțe. În 1990 mănăstirea îşi reia activitatea, aşa cum a fost la început, ca mănăstire de călugări.

Astăzi, mănăstirea Gura Motrului, locul în care credinciosul vine în căutarea liniștii sufletești și a alinării, este, alături de Vodiţa, cel mai vechi aşezământ din judeţul Mehedinţi.

sursa http://www.gds.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s