Soseaua care serpuieste printre brazi si codrii seculari

FB_IMG_1523886369585.jpg

Transrarăul este șoseaua din munţii Moldovei, care face legătura dntre Valea Bistriţei, de la Chiril şi Valea Moldovei, la Pojorâta. Drumul, extrem de spectaculos si poate fi comparat cu Transfăgărășanul și cu Transalpina. Mare atentie sa nu va fure peisajul! Aici este musai sa faci un scurt popas pentru a putea admira panorama inaltimilor.

FB_IMG_1523886511569.jpg

De-a lungul celor 10 kilometri intre localitatea Chiril de pe Valea Bistritei si Pojorata de pe Valea Moldovei, traseul montan scoate la iveala stanci albe impozante, codri seculari si poieni intinse cat cuprinzi cu privirea. Serpentinele se inlantuie pana in apropierea Varfului Rarau, la 1651 m altitudine, oferind un spectacol inedit. Datorita inaltimilor si privelistilor, Transraraul se aseamana cu binecunoscutele sosele alpine Transalpina si Transfagarasan.

FB_IMG_1523886378129.jpgCalatorul va descoperi salbaticia peisajelor naturale si armonia pitoreasca specifica satelor de la munte.
Traseul mai este denumit şi Drumul Comorilor, întrucât unul dintre punctele sale de atracţie sunt Pietrele Doamnei. Una dintre legende spune că în 1541, domnitorul Petru Rareş şi-ar fi găsit un loc în munţii Rarău pentru a-şi adăposti familia şi o parte de avere de hoardele de tătari. Urmăriţi de cotropitori, doamna Elena, soţia lui Petru Rareş şi fiul acestora s-ar fi refugiat într-o peşteră să se roage, iar stânci uriaşe s-ar fi desprins şi ar fi căzut peste locul în care se afla averea, îngropându-i şi pe hoţi.

FB_IMG_1523886394592

Drumul este marcat cu semne de circulaţie pentru un regim de viteză limitat la 30 de km/h, iar în condiţiile în care este un drum cu o dificultate mare. Transraraul este un drum provocator, impletind adrenalina cu privelistile care iti taie rasuflarea. Soseaua inlesneste accesul catre unele dintre cele mai importante obiective turistice ale masivului – Manastirea Rarau, Pietrele Doamnei, Cabana si Varful Rarau – si strabate locuri deosebit de pitoresti. Traseul poate fi parcurs si pe jos sau pe doua roti, intersectandu-se cu poteci marcate, de-a lungul carora vei descoperi si alte bogatii ale muntilor. Transraraul iti ofera o aventura unica, in care sa-ti reincarci bateriile departe de agitatia oraselor. Vei avea parte de peisaje salbatice, liniste desavarsita si aer curat.

foto Cătălin Dumitrescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s