Stana Regală, te invita la relaxare totala

FB_IMG_1524588396106

Două destinaţii mai puţin cunoscute de turişti, deşi accesul este relativ uşor pe jos sau cu maşina, Poiana Regală şi stâncile Franz Joseph sunt, pentru cei care au inspiraţia să ajungă la ele, descoperiri care îţi taie răsuflarea.

Poiana Regală sau Stâna Regală este, de fapt, o pajişte alpină, situată la 1270 de metri, a cărei unicitate este dată de priveliştea excepţională asupra masivului Bucegilor, de la Furnica până abruptul Caraimanului. Locul a fost descoperit de regele Carol I şi a făcut parte din Domeniile Regale, de unde şi numele „regal“ al locului.

În zona poienii existau grajduri, o cireadă de 60-70 de vaci selecţionate, de rasă nemţească, locuinţele angajaţilor şi o cabană mică în stil austriac.

Datorită priveliştii spectaculoase, a liniştii desăvârşite, care îmbie la contemplare şi meditaţie, aerul tare şi rarefiat, poiana era destinaţia favorită a plimbărilor membrilor Casei Regale, pe jos, pe aşa numita Poteca Regală care pleacă din spatele Castelului Peleş, sau călare. Aici erau ospătaţi, la serbări câmpeneşti, înalţii oaspeţi ai regilor României cărora le erau astfel prezentate tradiţiile, obiceiurile, oamenii locului şi mâncărurile specifice. Unul dintre cele mai importante ospeţe din Poiana Regală a fost cel dat la aniversarea semicentenarului Castelului Peleş, în 1933.

FB_IMG_1524588456881.jpg

Tot în Poiana Stânii, în 1934, regele Carol al II-lea a adus din comuna mureşeană Maioreşti, o bisericuţă din lemn de secol XVII. Aceasta a fost însă strămutată în 1951, la Mănăstirea Sfânta Maria din Techirghiol.

Zona a fost extrem de iubită şi de Regina Maria care a construit în pădurea de aici, în 1897, pe când era doar tânăra principesă Maria a României, o casă construită în copaci. „Cuibului Princesei“ sau „Juniperus“, cum se numea căsuţa din copaci a Mariei, a fost distrusă de o furtună puternică după Primul Război Mondial.

Traseul de aproximativ 3,5 km către Poiana porneşte din zona parcului Dimitrie Ghica din Sinaia, după treptele care pornesc din faţa gării, şerpuieşte pe strada Furnica, trece de Mănăstirea Sinaia, urmează drumul către Cota 1400şi se desprinde la dreapta, marcaj bandă albastră, după Centrul de pregătire al Jandarmilor Montani.

sursa http://www.adevarul.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s