Constructie unica în Romania. Castelul Calendar cu 365 de ferestre

FB_IMG_1524836567988

Un loc plin de mister, care ascunde o frumoasă poveste de iubire prin arhitectura sa unică şi care ar putea atrage sute de mii de turişti dacă ar fi promovat intens.

FB_IMG_1524836582983.jpg
foto stayfresh.ro

Construit pe un deal de lângă localitatea Zău de Câmpie, în anul 1911, Castelul-Calendar nu este doar o legendă.  Clădirea are 365 de ferestre, câte zile are un an, 52 de camere, câte săptămâni sunt într-un an, şi 4 turnuri, la fel ca anotimpurile. A fost construit de către Istvan Ugron, pe atunci ambasadorul Austro-Ungariei în Rusia, care a cerut să fie ridicat ca mărturie a iubirii veşnice pe care o purta pentru una dintre fiicele ţarului Nicolae al II-lea al Rusiei.

FB_IMG_1524836575693

Din păcate, pretenţiile prinţesei au fost prea mari. Aceasta i-a cerut baronului să paveze drumul către castel cu bani de aur, însă dorinţa nu i-a putut fi îndeplinită, căci baronul  a rămas fără bani. Câţiva ani mai târziu ea a fost ucisă, iar de atunci baronul nu s-a mai căsătorit, conform stirileprotv.ro.

FB_IMG_1524836598212.jpg

Potrivit Wikipedia, timp de trei ani oamenii locului au fost obligaţi să muncească acolo, gratuit, cu uneltele şi cu animalele lor. Castelul de la Zău de Câmpie nu a fost vizitat foarte des de baron. Cu toate acestea a fost ridicat din ambiţia lui de a construi o reşedinţă de vară cu totul şi cu totul deosebită, diferită de orice altă reşedinţă. În perioada comunismului a fost preluat de stat şi a primit mai multe destinaţii în timp. Mobilierul a fost confiscat de conducerea comunistă şi transferat la Turda, unde era pe atunci centrul de judeţ. FB_IMG_1524836646653.jpg

Din păcate, starea construcţiei se agravează însă pe zi ce trece.. Speram ca autoritățile naționale sau locale sa aibe ochi sa vadă si urechi sa audă. Tragem un semnal de alarmă! Credem ca se poate si în România! Dacă vrem sa nu mai fim aratati cu degetul, haideți sa demonstram ca ne pasă si ca înțelegem sa apreciem lucrurile valoroase din Romania! (articol preluat de pe http://www.descopera.ro)

Sursa articolului

18 gânduri despre &8222;Constructie unica în Romania. Castelul Calendar cu 365 de ferestre&8221;

 1. FOARTE TRIST,AVEM ASA DE PUTINE LUCRARI ARHITECTONICE VECHI SI NU LE PUTEM PASTRA. CU FONDURI EUROPENE NU SE POT RESTAURA?

  Apreciază

   1. Toti cei care au condus si conduc Romania, isi vad numai de interesele lor, nu de ale tarii!

    Apreciază

  1. Este NORMAL ,ca nu sant bani de restaurare,tinand cont de statutul,numele fostului proprietar intr-0 tara unde casinoul din Constanta,toate consructiile din Herculane,casele somitatilor romanesti {nu actualii se degradeaza,unde nu se pot construi autostrazi pe banii altora,ca se fura banii,dispar contractele SECRETIZATE ,unde il decoram pe jefuitorii tarii !!!!Sa continuam???? Cum sa-l catalogam pe conducatorii acestor teritorii locuite????

   Apreciat de 1 persoană

 2. Nu este constructie unica in Romania. Mai este un Castel asemanator in Judetul Bihor, mai exact in Poiana Florilor construit tot de catre un baron Austro-Ungar, din cate am inteles. Castelul avea tot 365 de ferestre dar din cauza deteriorarii in timp a suferit modificari, mai exact iau fost injumatatite turnurile.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Păcat că astfel de edificii sunt lăsate in paragină și nu interesează pe nimeni, din conducerea județelor pe teritoriul cărora se află construcția .
  Păcat …..mare păcat!

  Apreciat de 1 persoană

 4. Am fost sa vad acest castel în vara lui 2012. În clădirea respectiva, figura ca exista un orfelinat de copii. La întrare, un portar foarte „amabil”, ne-a luat amenințător la întrebari. De ce am venit acolo, cine ne-a trimis, ce vrem de fapt. Parca am fi fost cei mai groaznici oameni din lume. I-am explicat doar ca am vrea sa vizitam castelul, ca nu suntem trimiși de nimeni, pur și simplu doar niște turiști. A acceptat sa ne lase sa întram în curte doar și sa dam un ocol clădirii. Frumoasa, dar lasata in paragină. Nu am văzut nici un copil, doar niște adulți care nu păreau a avea nici o legătură cu cresterea și îngrijirea unor copii. Mi-a lăsat un gust foarte amar acea vizita și multe semne de întrebare referitoare la adevărul despre acea clădire.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Multumim pentru mesaj! Din pacate aceasta este starea multor cladiri din Romania. Fiecare roman trebuie sa ia atitudine in fata acestor dezastre ale propriilor valori. Fie ca vorbim de cladiri, de oameni, de traditie si identitate. Articolul este un semnal de alarma tras de mai multe publicatii. Sa speram ca totusi la un moment dat autoritatile vor lua masurile necesare pentru reabilitarea acestor constructii valoroase!

   Apreciază

  2. A functionat intr-adevar un orfelinat de fete care erau foarte mandre ca locuiau in castel. Cunosteau istoria locului si erau foarte bine ingrijite si educate. Asta era prin 2001. Nu stiu mai tarziu ce s-a mai intamplat cand copiii au fost mutati in case de ajutor familial.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s