Obiective turistice si trasee în Oituz

FB_IMG_1525003409066.jpg

Obiective de vizitat 

Biserica Neamului, ridicata intre anii 1922-1930 pe temelia celei vechi distrusa in Razboiul de Intregire.
Cimitirul Eroilor, ridicat in anul 1930 pe locul fostei vami austro-ungare; aici odihnesc osemintele a peste 1900 de eroi.
Muzeul Etnografic Poiana Sarata amenjat in localul scolii din localitate; aici se pot vedea obiecte folosite de locuitorii satului la ocupatiile traditionale: cresterea oilor, stransul fanului, prelucratul lanii, fabricarea dranitei, etc.

Pensiuni:

Pentru cei care doresc sa se cazeze in Poiana Sarata exista mai multe pensiuni agroturisticeOky si ErikaLeurdisPoiana SarataEva. Detalii despre tarife si conditii de cazare se pot gasi pe internet.

Trasee turistice:

Pentru a intregi farmecul inedit al asezarii rurale, natura a inconjurat satul cu un mare numar de obiective turistice; acesta este legat de Muntii Vrancei si Nemira prin multe poteci care pornesc mai ales de pe vaile paraielor care se unesc aici cu raul Oituz. Ele trec peste munti acoperiti cu fagi si molizi, cu poieni verzi insorite de-a lungul carora se astern covoare de iarba si flori.
Excursiile pe aici sunt nespus de placute. Traseele sunt, in general, lungi, uneori strabat locuri de o frumusete salbatica, dar fara dificultati alpine. Regiunea era odata populata de o fauna foarte bogata – ursi, mistreti, rasi, cervide si altele.

FB_IMG_1525003566677.jpg

Iubitorii de drumetie vor gasi aici satisfactii depline. Nu sunt marcaje si cabane, in schimb drumurile, adaposturile forestiere, stanele de munte, casele de vanatoare sunt foarte frecvente si constituie popasuri placute. Orice turist poate face oricand o calatorie dintre cele mai pitoresti si originale pe urmatoarele trasee:

FB_IMG_1525004282074.jpg

1) Valea paraului Brezaia – varful Muntele Mic (Chisaus) – Poarta Vanturilor de la Nemira (1650 m) – varfurile Cerbu si Pufu – Slanic Moldova (2-3 zile)
Drumul pleaca din centrul satului, la podul de peste paraul Brezaia pe drumul forestier apoi se transforma in poteca.
La nord de statiune se ridica, cu pante puternice, muntele Pufu (936 m) care lasa in jurul sau o larga suprafata (850 m) de la care pleaca o culme slab ondulata – Zarea Cheschesului, ce se lasa spre Valea Dofteanei, iar spre nord-est o alta culme, de aceeasi inaltime, ce duce spre marile altitudini ale muntilor Sandru si Nemira. Tot pe partea stanga a Slanicului, de la varful Pufu, peste paraul cu acelasi nume, se intinde Coama Cheschesului – un plai neted ce duce, prin doua trepte, tot la muntele Sandru Mare.

Pe partea dreapta a vaii Slanicului, in dreptul confluentei cu Paraul Pescarul, se ridica varful Cernica (955 m). Pe acceasi parte, chiar langa statiune, se desfasoara o culme scurta cu varful Cerbu (910 m), Paltinisul (1015 m) si plaiul neted al Dobrului (832 m). Afluentii pe dreapta ai Slanicului sunt: paraul Pescarul, paraul Sarata, paraul Dobru, paraul Piscului, paraul Cerbului, paraul Surei.

In Slanic se pot vizita:
· Biserica din parc, ridicata intre 1927-1929 de sotii Axinte si Maria Pandrea pe locul fostei bisericute de lemn, cladita in 1810 de Mihalache Spiridon, descoperitorul izvoarelor tamaduitoare de aici;
· Zona izvoarelor, izvorul „300 de scari”, cascada, pana la Poiana Caprioarelor (Chesches);
· Cazinoul, hotelurile Perla si Flora, Pavilionul „Racovita”, sera.

2) Valea paraului Cernica – Izvorul mineral „Puturosul” – cascada „Apa pe piatra” – Slanic Moldova (6 km – o zi)
Drumul porneste din soseaua nationala pe valea paraului Cernica, chiar la intrarea in sat dinspre Harja, la dreapta; la inceput este drum forestier, apoi este carare nemarcata.

3) Valea Halosului – Maciucasul – Piatra Runcului (1108 m) – Coarnele – Fata moarta – Scutaru – Manastirea Casin (25 km – 2 zile).

Drumul porneste din centrul satului, la podul de peste Brezaia, numai ca din soseaua nationala se merge spre stanga (venind dinspre Harja) pe valea Halosului, la inceput este tot drum forestier apoi se transforma in carare nemarcata.

Manastirea Casin, ctitorie a domnitorului Gheorghe Stefan (1653-1658) se spune ca a fost ridicata intr-o sigura vara, folosindu-se 800 de robi.

Tot domnitorul Gheorghe Stefan aduce in zona, pentru a-si popula mosia, tarani din Muntenia si Transilvania, veniti din Rucar si Dragoslavele, care intemeiaza satul Casin de azi.

4) Valea paraului Lipcheanu – Plaiul Zboinei – Lepsa – Tulnici – Focsani (6 zile)
Excursiile in Muntii Vrancei incep de la Soveja. Pana aici turistii strabat regiunea de dealuri inalte care formeaza „Tara Vrancei.” Pornind de la valea Buzaului pana la Oituz, pe o distanta de 60 km, se inalta Muntii Vrancei care formeaza curbura Carpatilor, cu varfurile lor cele mai inalte Goru (1783 m) si Lacauti (1777 m). Muntii Vrancei sunt strabatuti de coaste prapastioase, de vai inguste ca niste canioane, dar si de plaiuri intinse. Pe toata intinderea Muntilor Vrancei nu exista nici o trecatoare spre Transilvania. In ultima vreme s-a amenajat in conditii acceptabile drumul Targu Secuiesc – Tulnici.

In schimb, ciobanii trec deseori dincolo, in Tara Barsei, pe potecile de munte croite pe vaile stramte ale paraileor si pe picioarele de plai.

Printre obiectivele turistice pe care le pot cunoaste cei care urca Muntii Vrancei prin Soveja, trebuie sa pomenim comuna Vizantea, unde se afla o manastire, ctitorie a domnitorului Ieremia Movila (1565-1606), muzeul si Mausoleul Soveja, cabana turistica Zboina.

In afara de acest drum, turistii pot ajunge in inima Vrancei si de la Berca si Vidra pana la Tulnici si Soveja. Cei dornici sa drumeteasca pe munti de la Naruja vor parcurge un drum de 18 km prin vai si peste culmi pana la cele din urma sate de sub munte – Nereju si Herastrau – de unde pot incepe ascensiunile specifice Vrancei cu trasee lungi, care par grele la prima vedere, dar care pana la urma se dovedesc a fi nu numai deosebit de frumoase, dar si lipsite de dificultati.

Din punctul „Lipcheanu” (se iese din sat spre Oituzul Ardelean, se trece de tabara si apoi dupa inca 1 km se desprinde drumul forestier la stanga de circa 30 km lungime) drumul care patrunde prin pasul Stanisoara (1250 m) in bazinul superior al Putnei. Cu 3 km inainte de satul Lepsa (situat pe DN 2D) acesta se racordeaza la DJ 205F (Susita-Campuri-Soveja-Lepsa). Este un drum forestier pe toata lungimea sa.

5) Valea Oituzului – camping – cascada Caraslau – pastravaria Oituz – Moghioros – Hanul Lina – Bretcu – cu masina pe sosea.

La Bretcu se poate merge prin Oituz urcand in 16 serpentine muntele Moghioros (Alunis) pe care se afla un frumos complex turistic – Hanul Lina. Satul Bretcu (670 m altitudine) se afla asezat pe locul unui vechi castru roman. Sapaturile au fost facute dupa primul razboi mondial sub conducerea d-lui Panaitescu din Cluj. In centrul acestei localitati se afla casa memoriala a revolutionarului de la 1848, Gabor Aron. Soseaua taie de-a dreptul prin sate secuiesti pana la Targu Secuiesc, o alta zona frumoasa a tării.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s