Cincşor sau povestea unui sat din Transilvania devenit model de turism rural autentic

 FB_IMG_1525768380036

Undeva, la poalele Carpaţilor, între Braşov şi Sibiu, străjuit de dealuri molcome, se află satul Cincşor – un loc de tihnă şi reculegere, un loc încărcat de istorie, tradiţie şi autenticitate

Cu tradiţie de peste 600 de ani, satul Cincşor are o poveste similară cu multe alte sate săseşti părăsite cândva, dar cu şansa de a fi regăsite, redescoperite şi readuse la viaţă, de către oameni inimoşi. Carmen Schuster este unul dintre acei oameni inimoşi, întorşi acasă cu gânduri măreţe. A învăţat la şcoala din sat, a făcut carieră în Germania, dar s-a întors în ţară, animată de gânduri şi proiecte minunate, legate de reînvierea satului natal.

A început cu renovarea şi restaurarea principalelor clădiri, ce alcătuiau centrul cultural şi spiritual al satului: Biserica Fortificată (de secol XIII), Casa Parohială (de secol XV) şi Şcoala Evanghelică (construită în 1910). Mai apoi, având viziunea potenţialului turistic al satului, s-a gândit să transforme casa parohială şi şcoala în case de oaspeţi, pentru a da posibilitatea de cazare turiştilor ce doresc să petreacă mai mult timp în sat.

 

O altă provocare a fost transformarea grajdurilor aferente parohiei, în spaţii confortabile de locuit. Totul s-a făcut prin intervenţii minimale, încercând să se păstreze ambientul arhitectural vechi. Acolo unde nevoia a cerut-o, s-au integrat însă şi elemente moderne, s-au deschis spaţii interioare pe orizontală şi pe verticală, care lasă însă la vedere structura veche de lemn. La mobilarea camerelor s-au folosit piese autentice, care s-au intercalat pe alocuri cu unele moderne, toate făcute în scopul de a asigura confortul turiştilor.

 

Ne place foarte mult decorul relaxat, boem, al caselor de oaspeţi, ale căror elemente esenţiale sunt chiar detaliile recuperate şi dezvăluite ale clădirilor istorice – frescele pereţilor, tencuielile autentice, bârnele vechi din lemn, sobele, forma ferestrelor…”, spune Carmen Schuster.

 

Casele Cincşor conferă oaza de linişte şi pace necesară ieşirii din tumultul cotidian. Aici, poţi răsfoi relaxat cărţi vechi şi noi din splendidă bibliotecă a casei, poţi socializa în frumosul salon, poţi face plimbări revigorante prin sat, sau prin împrejurimi, te poţi retrage în locuri ascunse unde să intri în rezonanţă cu natura, poţi inspira cu nesaţ aerul ozonat cu iz de străvechi, iar înfometat fiind, poţi savura mâncăruri alese, preparate în bucătăria condusă de un Chef.

Surse şi foto:

transilvania-cincsor.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s