Vida, un lac si un vartej. Trebuie neaparat sa ajungeti aici!

FB_IMG_1526386582671.jpg

Departe de agitaţia cotidiană, într-un loc cu totul special, se află un lac cel puţin la fel de unic în România. Este vorba despre Lacul Vida, care impresionează prin culoarea deosebită, dar şi prin prin faptul că în mijlocul său este amenajat un vârtej.

FB_IMG_1526386344336.jpg

Lacul Vida este un lac de acumulare, construit în 1967, pentru minele care extrăgeau bauxită, pe cursurile râurilor Vida şi Topliţa, în comuna bihoreană Dobreşti. Lacul Vida se deosebeşte prin culoarea aproape ireală apei, dar şi prin faptul că în mijlocul său este amenajat un deversor, care creează impresia unui imens vârtej spectaculos.

FB_IMG_1526386508890.jpg

„Este un baraj construit din anrocamente, care are 10 metri înălţime, lungimea coronamentului fiind de 70 de metri, dar pe care nu se poate circula, aşa cum se întâmplă la alte baraje. Prin realizarea acestui baraj s-a reuşit acumularea unui volum de 0.4 milioane de metri cubi de apă. Pentru evacuarea debitelor maxime de apă, barajul a fost prevăzut cu un deversor de tip pâlnie care este curiozitatea şi farmecul lacului”, potrivit site-ului lapensiuni.ro.

Fără trafic, aglomeraţie sau zgomot, doar câteva căsuţe cochete pe marginea unui lac. Odată cu închiderea minelor, lacul a ajuns în patrimoniul autorităţilor locale, care au făcut tot ce le-a stat în putinţă să profite de frumuseţea locului. Împrejurimile lacului sunt foarte frumoase, iar de toata frumusețea zonei, ramane sa va convingeti singuri.

sursa: http://www.adevarul.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s