Elvetia? Mai bine Poiana Marului!

FB_IMG_1528458936165

 

 Vrei sa respiri un aer mai curat ca cel din celebrele statiuni elvetiene sau din zona Cascadei Niagara? Si asta la mai putin de 150 de km de Timisoara. Da o fuga la Poiana Marului, un loc de vis de la noi din Banat, in judetul Caras-Severin!

Poiana Marului este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Banat, o oaza de liniste si de relaxare in mijlocul vartejului vietii de zi cu zi. Este situata la 600 si 700 de metri altitudine, strajuita de Muntii Tarcu si Muntele Mic si udata de raurile Sucu si Bistra Marului. Este fara doar si poate una dintre cele mai frumoase arii protejate ale Banatului Montan, declarata Sit Natura 2000.

Turistii care ajung acolo isi pot petrece noptile la nenumaratele pensiuni din statiune, iar zilele pe trasee turistice, care mai de care mai interesante. Se pot plimba cu bicicletele, chiar is ATV-urile pe drumuri forestiere ori pot merge pe jos pana pe Muntele Mic.

„Exista foarte multe trasee turistice in zona Poianei Marului. Pornind de la noi se poate merge si la Muntele Mic, este un traseu de aproximativ 15 kilometri, pe jos. Pe drum exista o cascada destul de draguta, la nici 7 kilometri de Poiana Marului, este aproximativ o ora de mers. Avem coada lacului de la baraj, unde se poate face baie, plaja vara si foarte multe plimbari in zona. Sunt multe drumuri forestiere, se poate merge cu bicicleta. Noi, de exemplu, la pensiune avem si un ponei. Unele vile ofera chiar si biciclete de inchiriat, dar foarte multi turisti vin direct cu ATV-urile, drumurile forestiere sunt bune pentru plimbari”, a declarat pentru opiniatimisoarei.roCristina Curelea, reprezentant al unei pensiuni din zona.

Cercetatorii francezi sustin ca aerul din Poiana Marului este mult mai curat ca cel din zona Cascadei Niagara sau ca cel din unele celebre statiuni elvetiene.

„In zona Poianei Marului aerul este foarte curat. Exista niste studii care au demonstrat ca ionizarea negativa este de 10 ori mai mare decat cea de la Cascada Niagara. Ionizarea negativa face foarte bine la sanatate, previne anumite boli. Studiul a fost facut de niste cercetatori francezi. Noi avem cel mai bun aer curat din zona”, ne-a mai spus Cristina Curelea.

Potrivit masuratorilor efectuate de un grup de specialisti francezi, coeficientul de ionizare negativa din zona este de zece ori mai mare decat cel existent in punctul de cadere al apelor de la Cascada Niagara sau cel al unor celebre statiuni elvetiene.

„Ce este ionizarea negativa? Aceasta contribuie la usurarea trecerii oxigenului din aer in sange, influenteaza favorabil ritmurile respiratorii si cardiace si tulburarile endocrine de tot felul sau pe cele de metabolism. Ionii negativi exercita actiuni calmante asupra cortexului cerebral, facilitand somnul si relaxarea si, de asemenea, prin stimularea producerii de serotonina, regleaza somnul si buna dispozitie”, spun specialistii.

Statiunea Poiana Marului din judetul Caras-Severin se afla la aproape 25 de kilometri distanta de orasul Otelul Rosu si cam 45 de kilometri de Caransebes. E inconjurata de paduri intinse de conifere si foioase, cu rauri cristaline, care purifica si ionizeaza aerul.

La inceputurile sale, Poiana Marului era o importanta zona de exploatare forestiera, evoluand in timp si fiind ridicate primele spatii de cazare recunoscute ca apartinand unor familii italiene. Dezvoltarea turistica a acestei zone se datoreaza in primul rand constructiei barajului de la Maru, in urma careia s-a format lacul de acumulare Poiana Marului, ce reprezinta in prezent principala atractie din statiune. Lucrarile de constructie a barajului au fost incepute in anul 1984 si au fost finalizate in 1992, prezenta acumulare de anrocamente masurand aproximativ 125 metri.

 

sursa: http://www.opiniatimisoarei.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s