Avem sau nu zapada de sarbatori?

FB_IMG_1544168431403.jpg

Vorbim la acest moment de abateri termice pozitive, uşor mai ridicate decât ceea ce ar fi normal pentru ultima săptămână a lunii decembrie. La nivelul întregii ţări, cu cele mai ridicate valori vor fi în partea de vest şi nord-vest a ţării, iar în ceea ce priveşte cantităţile de precipitaţii avem valori apropiate de norme în partea de sud-est. Zile uşor mai reci, cu abateri termice negative, aşa cum se întâmplă în această primă săptămână, asociate şi cu un regim de precipitaţii care să înregistreze în partea de vest posibil cantităţi peste norme şi în restul ţării normale sau uşor deficitare, vor exista pe parcursul lunii”, a declarat Elena Mateescu, director ANM, într-o intervenţie la RTV.

Caracterizarea climatică a lunii decembrie

Luna de început a iernii, decembrie, se caracterizează printr-o gamă variată de fenomene meteorologice: ninsoare care asociată cu intensificări ale vântului determină producerea viscolului, fenomen ce se produce cel mai des în Câmpia Munteniei, în Dobrogea şi în estul Moldovei; ceaţă persistentă, mai ales în zonele de câmpie şi în depresiuni si mai rar, lapoviţă şi ploaie. O influenţă deosebită asupra ţării noastre încep să aibă din această lună dorsala anticiclonului est-european, care se extinde deasupra sud-estului Europei şi, într-o oarecare măsură, ciclonii mediteraneeni. Temperatura aerului marchează o scădere, în medie, cu 4 – 6ºC faţă de ultima lună de toamnă.

Din datele înregistrate în perioada 1961 – 2017 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie se constată că în luna decembrie, valori pozitive ale temperaturii se înregistreză pe suprafeţe mai extinse doar în sudul şi în vestul ţării precum şi în Dobrogea astfel: cele mai mari, de peste 2ºC, sunt specifice litoralului şi Depresiunii Oraviţa, iar cele cuprinse între 0 şi 2ºC caracterizează Dobrogea, Bărăganul, Lunca Dunării şi dealurile şi câmpiile din vestul ţării. Valori negative, -2 … 0ºC se regăsesc în Moldova, centrul Podişului Transilvaniei, Maramureş, Dealurile Subcarpatice precum şi la altitudini mai joase din Carpaţii Occidentali. Temperatura scade la circa -4 … -2ºC în depresiunile din estul Transilvaniei.

Minime absolute în România

În zonele montane, mediile de temperatură a aerului ating valori de -6 … -4ºC, cu extindere mare în Carpaţii Orientali, dar şi în cei Meridionali unde, la altitudinile cele mai mari, coboară sub -6ºC. Invaziile maselor de aer rece continental polar sau arctic determină ca adesea nopţile să fie deosebit de geroase.

De altfel, temperaturile minime absolute ale acestei luni au coborât frecvent sub -20ºC, de exemplu în anii: 2002, 1998, 1996, 1948, 1927,1902 etc. Temperatura minimă absolută din decembrie în România este -34,5ºC, înregistrată la Întorsura Buzăului, în data de 25 decembrie 1998. La Bucureşti, minima absolută este de -26,4ºC, înregistrată în 22 decembrie 1927, la Bucureşti-Filaret. Chiar şi în decembrie, dar mai rar, pătrund până în zona ţării noastre mase de aer tropical ce produc creşteri spectaculoase ale valorilor termice.

Temperatura maximă absolută a lunii decembrie în România este 23,4ºC şi a fost înregistrată la Câmpina în data de 5 decembrie 1985. La Bucureşti, maxima absolută este de 20,8 ºC înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, în data de 3 decembrie 1903. Regimul precipitaţiilor este caracterizat de cantităţi medii lunare mai ridicate în partea vestică a ţării ca urmare a aportului de aer umed venit dinspre Mediterană şi mai scăzute, în medie cu 10 – 20 l/m2 , în cea estică.Este posibil ca începând cu data de 26 decembrie să avem mai ales în partea de Sud-Est a tării precipitații sub formă de ninsoare.
sursă: http://www.adevarul.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s