Cei de la CNN impresionati de Muntii Apuseni. Ce puteti face în cateva zile de vacanta

FB_IMG_1545227486282.jpg
Parte din Carpaţii Occidentali din Transilvania, Apusenii sunt ideali pentru vacanţe de vară si iarnă, cu temperaturi răcoroase şi trasee neaglomerate, cu pajişti antice, păduri virgine şi piscuri calcaroase”, scrie CNN.

Articolul descrie şi depresiunea Crişului Repede şi comuna Vadu Crişului. „Urşi bruni şi lupi pot fi observaţi pe aceste dealuri, deşi este nevoie de răbdare şi ochi ageri ca să-i zăreşti. Căţărătorii pot încerca mai multe trasee Via Ferrata, amenajate pe malul râului, la sud de satul Vadu Crisului”.

Munţii Pădurea Craiului şi zona Vadu Crişului au fost prezentate recent şi de Adevărul, într-un amplu reportaj care descrie paradisul turistic cu peisaje sălbatice, trasee de biciclete, locuri pentru rafting, dar şi cele mai multe peşteri şi avene dar şi prima reţea de peşteri speoturistice din România.

Zona se află într-o arie protejată şi are cel mai mare număr de operatori turistici şi organizatori de activităţi de aventură din judeţul Bihor, deci e o destinaţie turistică perfectă atât pentru împătimiţii de adrenalină cât şi pentru iubitorii de munte, de plimbări pe bicicletă sau cei care vor să se odihnească la aer curat.

Muntii Apuseni sunt cunoscuti nu doar pentru peisajele pitoresti, ci si pentru bogatul potential speologic. Aici se afla cateva dintre cele mai mari si cele mai deosebite pesteri din intreaga Europa. Alaturi de pesterile de aici, Muntii Apuseni sunt bogati in potential turistic inca neexploatat si reprezinta destinatia ideala pentru cei ce doresc sa scape de aglomeratia destinatiilor turistice comerciale si sa se bucure in tihna de natura, relaxare, drumetie si mult aer curat.

Câteva zile in Apuseni par adesea prea putine pentru a vedea tot ce este de vazut si a vizita tot ce este de vizitat.
Ce puteti face câteva zile în Apuseni?

Inceputul primei zile este dedicat ca in orice calatorie alegerii locului de cazare. Pentru mai mult confort, ideala este rezervarea online in prealabil, astfel incat sa se poata lasa bagajele, sa se poata manca de pranz si porni direct in aventura.

Pentru trasee prin muntii Apuseni, un punct ideal de plecare este zona Arieseni, Alba, unde se afla un numar mare de pensiuni de 3 stele din care turistii pot alege, dar si optiuni de cazare mai ieftine.

In zone precum muntii Apuseni, cel mai bine este ca fiecare sa isi faca propriul traseu dupa informatiile adunate in prealabil. Apusenii au de oferit cate ceva pentru fiecare tip de turist, fie ca sunt aventurieri, fie ca sunt familii cu copii mici.

Pesterile din zona sunt accesibile si se afla in general pe trasee marcate, usoare.

Pestera Ursilor

Locatie: Satul Chiscau
Aflata la 60 km distanta de Arieseni, se recomanda ca pestera Ursilor sa fie vizitata fie in prima fie in ultima zi de vacanta datorita faptului ca drumul este cel mai usor parcurs cu masina.

Descoperita in anul 1975, pestera a fost deschisa publicului 5 ani mai tarziu. Aceasta are o lungime de 1,5 km, o treime din aceasta fiind declarata rezervatie naturala si o treime deschisa catre vizitare publicului. Pestera este cunoscuta in intreaga lume si primeste anual turisti de peste granite, pasionati de speologie, pentru a descoperi formatiunile carstice deosebite din aceasta pestera.

Impartita in 3 galerii si 4 sali, in pestera se intra prin Galeria Ursilor, galerie dupa care pestera si-a luat denumirea in urma descoperirii unor schelete de ursi de caverna vechi de peste 15.000 de ani.

Dupa o prima zi dedicata uneia dintre cele mai cunoscute pesteri din aceasta zona a Romaniei, turistii pot alege sa continue turul carstic al acestei superbe zone cu o alta pestera unica in tara.

Pestera Meziad

Locatie: la 20 de km de Beius.
Accesul catre pestera se face pe E 79 dinspre Beius. In aceasta directie exista inclusiv curse de autobuz catre Valea Meziadului in satul Meziad, de unde porneste un traseu de 2.5 km foarte usor de urmat.

Pestera Meziad este unica datorita coloniilor mari de lilieci protejati la nivel national pe care ii adaposteste si este parte din proiectul de amenajare al unei serii de pesteri de valoare speologica incontestabila din Muntii Apuseni finantat in cadrul programului Green Entrepreneurship.

Mentionata pentru prima data intr-un tratat de geografie din anul 1863, pestera este unul dintre cele mai vechi obiective turistice de acest gen din intreaga tara.

Pentru ca Apusenii sunt cunoscuti drept cea mai importanta zona pentru turismul castic din tara, ziua a treia incepe tot cu un traseu catre o pestera cu particularitati inegalate in tara.

Cetatile Ponorului

Traseul catre cetatile Ponorului incepe pe acelasi marcaj ca si traseul catre ghetarul Scarisoara, dar se desparte imediat dupa intrarea in padurea de brad cu un marcaj special catre o alta pestera unica in tara: Cetatile Ponorului.

Pestera Cetatile Ponorului este supranumita Everestul Speologiei Romanesti datorita complexitatii sale. De la exterior, pestera este o formatiune de piatra asemanatoare cu ruinele unei vechi cetati de piatra, de unde si denumirea.

Pentru vizitare se urmeaza traseul marcat in interiorul pesterii si sunt absolut obligatorii echipamentele speciale de genul cizmelor de cauciuc si castilor cu lanterna. Intrarea in pestera se face prin portalul de 70 metri inaltime si 30 de metri latime, cel mai mare din aceasta parte a Europei.

In pestera Cetatile Ponorului accesul este liber insa se recomanda precautie maxima si pastrarea traseului marcat.

Cheile Galbenei

De la Cetatile Ponorului se poate continua drumul catre cheile Galbenei, chei cu o diferenta de nivel intre 100 si 700 de metri si cu un numar mare de cascade, dintre care Cascada Evantai este cea mai cunoscuta, avand aproximativ 7 metri inaltime.

Traseul este extrem de dificil, fiind amenajat cu cabluri de otel si lanturi de sprijin. Se recomanda accesarea acestuia doar in conditii meteorologice bune si in grupuri de cel putin 3 persoane adulte in conditie fizica buna.
FB_IMG_1545227530283.jpg

Ghetarul Scarisoara

Traseul catre Ghetarul Scarisoara este marcat cu triunghi rosu, fiind comun pentru o scurta parte de drum cu traseul catre Cetatile Ponorului. Drumul catre pestera urca prin Fata Lapus, un sat pitoresc si ajunge la punctul maxim de altitudine de unde privelistea asupra Arieseniului este absolut superba, iar apoi coboara pe valea Garda Seaca.

Pestera contine cel mai mare depozit de gheata fosila din tara, vechi de peste 45.000 de ani. Pestera este prima din seriile de pesteri declarate monument natural si este complet amenajata cu iluminat, scari metalice si ghid.

Pretul biletelor este usor piperat, cuprins intre 30 si 70 de lei, astfel ca cei ce au ajuns la limita bugetului pot sari peste acest ultim popas inlocuindu-l cu o plimbare prin pitorestile imprejurimi ale Arieseniului inainte de plecare.
sursă: http://www.hotelguru.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s