Ce nu aveti voie sa faceti de Sfantul Stefan. Tineti cont de aceste obiceiuri

FB_IMG_1545913880836.jpg
Conform calendarului ortodox, în ziua de 27 decembrie, îl pomenim pe Sfântul Ștefan. Săbătoarea marcată cu cruce roșie în calendar are o mare însemnătate pentru români. Acesta se sărbătorește în a treia zi după Nașterea lui Iisus Hristo și este considerat ca fiind primul martir și diacon al Bisericii. Sfântul Ștefan este cel ales pentru a-i conduce pe diaconi, drept urmare a fost nunmit și Arhidiacon. Acesta a dus mai departe învățăturile lui Hristos și a încercat să convingă și pe ceilalți să se convertească la creștinism. Mai apoi, Sfântul Ștefan a fost acuzat de blasfemie contra lui Moise și a lui Dumnezeu.

A fost judecat și găsit vinovat, apoi condamnat la moarte prin lapidare. Sfântul Ștefan, după ce a sflat sentința, a spus tuturor: ”Iată, văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu.” Imediat după cuvintele acestea, a fost târât afară și omorât, devenind astfel primul martir care a fost ucis pentru credința sa.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan
O veche tradiție, care a fost împlinită în ziua pracnicului, se referă la icoana care îl infățișază pe mucenic. Astfel, creștinii care se luptă cu probleme de sănătate ori de se judecă de multă vreme cu persoane orgolioase, este bine să primească în casa lor o icoană cu Sfântul Ștefan, sfințită chiar în acea zi.

Mucenicul a fost judecat și găsit vinovat, apoi condamnat la moarte prin lapidare
De asemenea, se mai fac pomeniri pentru sufletele celor care și-au terminat viața pe pământ, iar pachetele cu mâncare se împart și persoanelor tinere, în special celor carre poartă numele primului mucenic Ștefan.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan. Ce e bine să faci azi
În această zi este bine să ne amintim de sufletele celor dragi, plecați de pe pământ
Totodată, în unele zone din Muntenia, se pregătesc Pâinicile lui Ștefan. Acestea, dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, în formă rotundă, amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ștefan. Mai apoi se sfințesc la biserică în ziua pranicului și se împart copiilor săraci.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan. Ce e bine să faci azi
Se împart mucenici cu miere și nucă
Se mai prepară și împart mucenici cu miere și nucă, ce amintesc de moartea lui mucenicească. Iar, pentru sporul casei și pentru sănătatea celor dragi care au probleme de sănătate, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Ștefan prin fapte bune. Tot în această zi este bine ca persoanele certate să se împace.

Ce nu e bine să faci de Sfântul Ștefan
În ziua praznicului, este bine să evităm deplasările în zone montane și în locurile izolate, ce ne-ar putea pune viața în pericol.
Nu este bine să ocari pe cineva. Dacă te supără vreun om în această zi sfântă, nu alimenta conflictele, căci este o zi în care înțelegerea între oameni trebuie să primeze.
Nu e bine să faci curățenie și să spelia hainele. Munca prin casă nu este văzută bine în această zi, căci este una în care trebuie să ne odihnim și să-l cinstim pe Sfântul care și-a dat viața pentru credință.
sursa: http://www.stirimondene.fanatik.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s