Vortexul Polar loveste Romania. Ce se va intampla de fapt în aceasta perioada din punct de vedere termic?

FB_IMG_1546002513595
Meteorologii nu au vești bune pentru noi. Imediat după Anul Nou, România va fi lovită de un vortex polar. Vor fi ninsori abundente și temperaturi de minus 14 grade Celsius.

Pe pagina de facebook Prognoza Meteo scrie despre Vortexul Polar, elementul care va da peste cap prognozele meteo. Sursa citată prezintă şi două hărţi în sprijinul prognozei prezentate.

”SSW – Sudden Stratospheric Warming. Țineți minte aceste cuvinte, le veți auzi extrem de des, ba chiar pe un ton alarmist la mulți. alături de acest SSW vine la pachet și Vortexul Polar, un alt element care ne dă deja peste cap prognozele.
Ce este, pe scurt, de reținut: încălzirea stratosferică care deja se produce în aceste zile și va atinge un vârf la finalul anului rupe vortexul polar din traseul și circuitul său obișnuit, astfel că avem parte de o cădere a sa și spre zone geografice mai joase (cum ar fi de exemplu țara noastră). Asta înseamnă răciri bruște și semnificative care, dacă cuplăm și o activitate intensă de la nivelul Mării Mediteraneene, poate produce viscole majore.

Modelele meteo au început să surprindă aceste lucruri. Este încă prematur să dăm o estimare cu certitudine, dar, începutul noului an ne poate aduce nu doar gerul Bobotezei ci și ninsori foarte abundente. Cu adevărat abundente. Până la date mai sigure, au fost studiate doua harti. Prima arată anomaliile termice la 850hpa conform ECMWF pentru 6 ianuarie. Vorbim de valori maxime cu -12 spre -14 grade față de normalul perioadei. Iar normalul perioadei este oricum negativ. În cea de a doua hartă, tot a celor de la ECMWF, avem o estimare a stratului de zăpadă pentru data de 06 ianuarie. Momentan, îngropați în omăt sunt prietenii noștri, sârbii și bulgarii. Dar lucrurile se vor schimba de la o zi la alta”, explică cei de la Prognoza Meteo.
sursa: http://www.evz.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s