Bastionul Tesatorilor. Un loc putin cunoscut romanilor

FB_IMG_1547561433151.jpg

Bastionul Ţesătorilor este situat la poalele Tâmpei şi are patru niveluri.

„Este cel mai bine conservat, păstrat bastion al fortificaţiei Cetăţii Braşovului. De altfel, el are şi o întindere foarte mare, este cel mai mare ca şi suprafaţă ocupată. Bastionul se eşalonează pe circa 1.700 de metri pătraţi”, povesteşte muzeograful Stelian Coşuleţ.
fb_img_1547561482418
Deşi aveau o comunitate restrânsă, de aproximativ 50 de membri, ţesătorii au construit o fortificaţie extrem de solidă. Zidurile au o grosime de mai bine de patru metri, iar intrarea se făcea pe o poartă întărită cu un turn şi un gang lung de cinci metri.

FB_IMG_1547561409506.jpg
Numele construcţiei este dat de specificul breslei ţesătorilor. Iniţial, rolul său era doar de apărare, însă de-a lungul timpului, oamenii care prelucrau inul îşi desfăşurau activitatea zilnic aici.

Timpurile de pace i-au determinat pe localnici să schimbe funcţia iniţială de apărare a bastionului, aşa că scena unor lupte sângeroase a devenit una pentru spectacole, potrivit http://www.digi24.ro

Din 1908, bastionul este folosit din ce în ce mai mult, pentru activităţi culturale, datorită extraordinarelor calităţi acustice au fost organizate aici chiar şi concerte de opera. În 1950 devine muzeu, în expoziţia permanentă Cetatea Braşovului şi fortificaţiile din Ţara Bârsei, sunt expuse obiecte medievale de apărare, produse ale breslei ţesătorilor, iar în sala armelor se află o machetă a Braşovului medieval, realizată în 1896 de profesorul Friedrich Herman, o machetă a Scheiului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s