Sat desprins din povesti. Merita vizitat!

FB_IMG_1548692516212.jpg

Ascuns între dealuri împădurite şi livezi se află Biertanul, localitate rurală ale cărei numeroase clădiri cu arhitectură urbană îi „trădează” importanţa economică de altădată.

FB_IMG_1548692609237.jpg

Biertanul a fost întemeiat în secolul XIII de coloniştii saşi care au îndrăgit zona pentru solul roditor şi condiţiile viticole foarte bune transformând-o într-o adevărată „Ţară a Vinului”.

FB_IMG_1548692581373.jpg

Localitatea s-a dezvoltat rapid în Evul Mediu, au apărut breslele, iar Biertanul a devenit un centru agricol şi viticol. Mai mult de atât, în 1572, Biertanul a devenit centrul spiritual al saşilor din Transilvania, deoarece aici s-a stabilit sediul Scaunului Episcopal Evanghelic. Prin secolele XVIII-XIX, Biertanul era considerat un adevărat centru orăşenesc cu clădiri inspirate după modelul celor de la Mediaş.

FB_IMG_1548692528984.jpg

Chiar dacă Biertanul şi-a pierdut aspectul urban de altădată, acesta a câştigat farmecul unei comune pitoreşti cu case vechi tradiţionale săseşti construite în stil baroc transilvănean, cu ziduri groase, fundaţii din piatră şi decoraţii cu motive viticole. Toate aceste construcţii deosebite alături de frumoasa cetate fortificată au determinat includerea Biertanului pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

FB_IMG_1548692672331.jpg

Biertanul a fost un important centru meşteşugăresc. În prezent se poate vizita atelierul de țesături şi broderii tradiţionale Ana Tiriba (str. Aurel Vlaicu, nr. 31.

Dacă sosiţi la Biertan trebuie neapărat să vizitaţi moara furajeră a domnului Moldova Vasile (Str. Horea nr.118) care funcționează sâmbăta de la 8.00 la 13.00.

FB_IMG_1548692575646.jpg
În sezonul turistic, artizani și apicultori din Biertan își expun creațiile si produsele spre vânzare, în centrul localitații, în fața intrării în cetate.

Traseu turistic panoramic asupra satului Biertan
Începând cu vara anului 2015, un nou traseu turistic a fost lansat la Biertan printr-o acțiune de voluntariat organizată de Primăria Biertan în colaborare cu Fundația Mihai Eminescu Trust.

FB_IMG_1548692522938.jpg
Traseul străbate dealul de vest al satului, cultivat odinioară cu viță de vie, care își mai păstrează încă aspectul terasat (ca dovadă a bogăției viticole din alte timpuri). Panorama asupra satului oferită drumețului este una dintre cele mai frumoase.

Mai multe informații despre traseu puteți găsi pe panoul informativ amplasat în piața centrală, vis-a-vis de Primăria Biertan, la Centrul de Informare Turistică și la Biblioteca ”Lada de Breaslă”.

sursa http://www.turism-sibiu.ro
foto Facebook

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s