Ape minerale pure, aer puternic ozonat si peisaje de vis. Toate într-o singura statiune din tara!

FB_IMG_1548754787441.jpg

Borsec este un oras situat in judetul Harghita, Transilvania, Romania.

Statiunea Borsec supranumita „Perla Carpatilor” este situata la o distanta de 26 km de orasul Toplita, pe drumul national Toplita – Piatra Neamt, in depresiunea Borsec, din nord-vestul judetului Harghita, la o altitudine de 900 m fata de nivelul marii.
FB_IMG_1548754761087.jpg
Printre punctele turistice locale de seama aflate in padurile de brazi, care ofera bolnavilor si turistilor posibilitatea unor plimbari zilnice prescrise de medici, se numara: Sapte Izvoare aflat la 1550m de centrul statiunii.

Prin factorii naturali ai locului (aer, apa si mediu) precum si prin procedurile fizico-terapeutice speciale pot fi ameliorate o serie de afectiuni ale metabolismului, aparatului circulator, sistemului nervos, precum si de nutritie.

FB_IMG_1548754753947.jpg
Vechea statiune (cunoscuta din 1804), deschisa tot timpul anului, cu numeroase izvoare de ape minerale carbo-gazoase, sau continand calciu, magneziu. Aceste ape sunt cunoscute pentru efectul lor benefic inca din a doua jumatate a secolului al XVI-lea. Efectele terapeutice ale acestor izvoare de ape minerale au fost recunoscute pe plan international – medalia Targului International de la Viena (1873), medalia de argint si diploma de onoare la expozitiile organizate in 1876 la Berlin si respectiv, Trieste, diploma de onoare a Expozitiei de la Paris (1878).
Statiunea Borsec este recomandata in tratamentul bolilor cardiovasculare (insuficienta mitrala compensatorie si insuficienta cardiaca, hipertensiune, varice), al bolilor endocrine (hipertiroidie, boala Basedow, starea de prepubertate la copii supraponderali), dischinezie biliara, boli digestive (gastrita cronica hipoacida, constipatie cronica, colita cronica nespecifica), colicistita cronica necalcaroasa, tulburari renale si ale aparatului urinar, nevroza astenica, boli dermatologice, metabolice si de nutritie etc.
FB_IMG_1548754805557.jpg

La Borsec exista instalatii pentru bai fierbinti in cada sau bazine acoperite cu ape minerale carbonate, izvoare de ape minerale pentru cura interna, aparatura pentru electroterapie si hidroterapie, instalatii pentru bai cu ierburi, impachetari cu parafina, sali de gimnastica. Statiunea ofera largi posibilitati de petrecere a timpului liber (carari de munte neumblate, terenuri de sport, sali de cinema, piste de schi si sanius etc.).
In Borsec exista peste 15 izvoare de apa minerala carbogazoasa naturala, avand compozitie chimica apropiata, stabila in timp, cu debite variabile, cele mai importante calitativ si ca debit fiind izvoarele 1 si 2. Prin compozitia lor, apele minerale au efecte curative asupra afectiunilor aparatului digestiv (stomac, intestine, cai biliare), rinichilor si a vezicii si cailor urinare, precum si asupra sistemului circulator periferic. In 1803 cetateanul vienez Valentin Gunther a urmat un tratament la Borsec, vindecandu-se de o boala considerata incurabila. Reintorcandu-se la Viena, ii propune unei rude sa faca comert cu apa minerala de la Borsec, pentru care sa arendeze Borsecul (un mic catun la acea vreme) de la comunele Lazarea si Ditrau, proprietarele Borsecului.
In 1804 Gunther Zimmetshausen si Eisner (un inginer de mine) se deplaseaza la Borsec pentru a trata arendarea si a vedea daca se poate realiza o fabrica de sticla pentru imbuteliere. S-a incheiat contractul de arendare pe 28 de ani. In afara de soda, la Borsec s-au gasit din abundenta toate materialele necesare fabricarii sticlei. Zimmetshausen se muta in Borsec in 1805, incepand vaste lucrari de constructii de locuinte, defrisari de padure, constructii de drumuri si o fabrica de sticla. Aduce muncitori specialisti in fabricarea sticlei din Austria, Bohemia, Bavaria si Polonia. Numele acestora au fost pastrate prin descendenti ca : Siller, Talmaier, Birman, Fokt, etc. In 1806 incepe imbutelierea industriala in butelii de sticla fabricate la Borsec. In primul an au fost imbuteliate 3 milioane de litri de apa minerala, care au fost transportate cu carutele in cele patru zari, ajungand si pana la Viena. Apa captata in put de la izvoarele 1 si 2 a fost turnata in sticle, astupate cu dopuri de pluta si ceruite prin etansare. Este interesant ca imbutelierea s-a facut doar in zilele cu soare, cand presiunea atmosferica era maxima, deci si continutul de CO2 era maxim.
FB_IMG_1548754693113.jpg

Localitatea este de asemenea favorabila atat pentru odihna cat si pentru amatorii de sporturi de iarna dar si amatorilor de pecuit sportiv in lacul Bicaz sau apele Bistricioarei.

FB_IMG_1548754682808.jpg

Un segment care ia din ce in ce mai multa amploare si in aceasta regiune este agroturismul, pensiunile de acest tip fiind din ce in ce mai prezente in oferta de cazare a localitatii.

Sapte Izvoare, aflat la circa 1500 m de centrul statiunii.

Denumirea vine de la numarul izvoarelor care alimenteaza statiunea cu apa potabila.

Drumul nu este marcat, fiind larg, clar orientat, inscriindu-se intr-o poiana deschisa marginita in partea de vest de o padure.

Poiana Zanelor si „cariera de travertin”, situate la cca 400 m de centrul statiunii, distanta putand fi parcursa intr-un sfert de ora.

In drum se gasesc izvoarele 10 si 11 pentru cura interna, precum si stadionul cu amenajarile sportive respective.

FB_IMG_1548754732880.jpg
Grota ursilor (situata la circa 1200 m fata de centrul statiunii), un ansamblu de goluri adanci formate prin fenomenul de eroziune naturala a rocilor sub actiunea apelor de infiltratie (fenomen carstic).

Obiective turistice Borsec:

Izvorul Stravechi (Mofeta)
Izvorul Pierre Curie
Cetatea Bufnitelor
Pestera de Gheata
Muzeul Apelor Minerale
Pestera cu stalactite
sursa http://www.cazaretransilvania.ro
foto Vizit Borsec/Facebook/ Bot Andrei

FB_IMG_1548754588675.jpgFB_IMG_1548754671237.jpg

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s