Platoul Meledic, munti de sare si un tezaur: Closca cu puii de aur

FB_IMG_1551352932303.jpg

Platoul Meledic, o atracție turistică încântătoare, cu o poveste învăluită în mister
Reunind armonios trei forme de relief, județul Buzău farmecă prin frumusețile locurilor, natura făcând aici un adevărat spectacol. Platoul Meledic reprezintă doar una dintre minunile care pot fi vizitate la Buzău, fiind o adevărată încântare pentru turistul dornic de aventură. Povestea lacului ce domină întregul peisaj este învăluită în mister, iar oamenii vorbesc despre ea cu jumătate de gură.
FB_IMG_1551352901170.jpg
Dacă nu te documentezi un pic înainte, vei avea o surpriză când ajungi sus, pe platou. Nu te aștepți ca în vârful dealului, printre câteva case, să găsești poarta spre o rezervație naturală cu un lac dulce în sare, vreo 47 de peșteri și, culmea, cea mai mare peșteră în sare din lume.

FB_IMG_1551352659054.jpg
Peștera „6S Meledic”: Așa se numește peștera din cartea recordurilor, care are mai mult de 1 km lungime (1220 metri, mai exact) dar care, din păcate, nu este deschisă vizitării.

FB_IMG_1551352647964.jpg
Platoul de lângă lac e atent amenajat cu băncuțe, locuri de cort și chiar câteva căsuțe de lemn pentru cazare. Condițiile de cazare nu sunt de cinci stele, în mod evident, dar ideea de a dormi pe malul lacului merită deranjul.
„Suntem la Meledic, una din cele mai largi deschizături din Carpații Buzaului.

FB_IMG_1551352705674.jpg

Măgura pe care stăm — un vârf înalt de unde privim toată Valea Meledicului si muntii depărtati cari-o inconjoara — se cheamă “Gruiul Haiducilor”. Un mandru castel se ridica pe marginea lacului, flori ne-mpresoara, stelele tremura-n lac, lin clincata pe vale apele Slanicului.”, scria, plin de încântare, Alexandru Vlahuță în România Pitorească.

De-a lungul timpului, pe seama lacului Meledic s-au țesut o multime de legende locale. Una dintre a fost povestită de administratorul unei pensiuni din zonă:
„Se spune că lacul a fost blestemat de un boier, care, încercând să fugă din țară cu toată averea lui, în momentul în care a ajuns pe malul lacului, a încercat să-și adape boii. Aceștia au alunecat în apa adâncă și au tras după ei carul în care se afla întreaga avere a boierului. Atunci boierul a blestemat apele lacului, ca oricine încearcă să se scalde aici să moară înecat, pentru a nu ajunge la aurul aflat pe fundul lacului”.
O altă legendă:

Povestea Lacului Meledic este un amestec de istorie şi legendă. Se spune că, la sfârşitul anilor 1800, un car plin cu butoaie de apă minerală s-a prăbuşit în lac. Imediat s-a născut legenda că n-a fost vorba de un accident şi că în butoaie nu era nicidecum apă, ci o adevărată comoară. „Bivolii s-au înecat şi cel care conducea şi urmaşii au vrut să vadă dacă acolo sunt valori materiale ascunse. Chiar au încercat să dea drumul la apa lacului, să-l sece şi să ia acele comori şi n-au reuşit să dea drumul la apă, să sece tot lacul şi din această cauză i-a rămas denumirea de Lacul fără Fund”.

FB_IMG_1551352875157.jpg

În timpul verii, aici se face plajă şi se pescuieşte. Băile nu sunt indicate – spun oamenii locului – deoarece apa este extrem de rece la circa un metru distanţă de mal. Teoretic, adâncimea lui este de 20 de metri însă localnicii spun că nu au dat niciodată de fund.
Cum ajungi:

La vreo 60 de kilometri de orașul Buzău (pe direcția Buzău-Vernești-Săpoca-Beceni-Niculești-Mânzălești-Lopătari-Meledic) se află Platoul Meledic. Drumul merge de-a lungul râului Slănic și imediat după ce treci de munții de sare din Lopătari, se bifurcă. Alege drumul de țară din dreapta, ce urcă printre case și dealuri. Călătoria cu maşina până la Rezervaţia Meledic este una destul de dificilă, din cauza stării carosabilului.
Tot în această zonă minunată a Buzăului, se afla locul unde a fost descoperit vestitul tezaur „Cloaca cu puii de aur”

FB_IMG_1551352790345.jpg

Tezaurul de la Pietroasele (cunoscut si ca Tezaurul de la Pietroasa) este un tezaur arheologic descoperit in 1837 in localitatea Pietroasele, Buzau, format din 22 piese. Din tezaur s-au putut recupera doar 12, in greutate totala de aproape 19 kg. In prezent este expus la Muzeul National de Istorie.

FB_IMG_1551352773132.jpg

Dintre cele 12 piese, cinci sunt lucrate doar din aur:

– un platou mare, de 7,6 kg, cu un diametru de 56 cm. A fost rupt in patru bucati, la putin timp dupa descoperire;
– o cana (oenochoe), cu inaltimea de 37 cm; a fost reconstituita, fiind deteriorata dupa descoperire.
– o patera (platou mai mic) cu decor in relief si o statueta in centru; are un diametru de 26 cm, iar statueta reprezinta un personaj feminin cu un pahar in maini, asezat pe un tron impodobit cu un vrej de vita de vie.

FB_IMG_1551352798249.jpg
– un colan cu o inscriptie gravata cu caractere runice. A fost piesa cea mai studiata din intregul tezaur;
– un colan simplu;
iar sapte sunt impodobite si cu pietre pretioase:

– un colan cu balama;
– patru fibule, un fel de brose folosite la prinderea vesmintelor. Se numara printre cele mai somptuoase exemplare ale antichitatii tarzii;
– doua vase poligonale, unul octogonal si altul dodecagonal. Se disting prin forma aparte a tortilor, compuse din doua pantere, sprijinite cu labele din fata pe o placa decorata si cu cele din spate si coada pe fundul vasului. Au fost, deasemenea, distruse si restaurate de mai multe ori.
Județul Buzău, are câteva locuri extraordinare pe care fiecare român si nu numai, trebuie sa le descopere.
Vizitati jud Buzău si duceți povestea mai departe!😊

Sursa: http://www.reporterbuzoian.ro

Un gând despre &8222;Platoul Meledic, munti de sare si un tezaur: Closca cu puii de aur&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s