O importanta atractie turistica a Moldovei. Palatul Sturdza de la Miclauseni

FB_IMG_1552828149790.jpg

Te invităm să descoperi pas cu pas frumusețea ascunsă a Castelului Sturdza de la Miclăușeni. Clădit pe un așezământ moldovenesc cu o istorie de 600 de ani, castelul ridicat de George Sturdza la cumpăna veacurilor al XIX – lea și al XX – lea reprezintă astăzi o adevărată bijuterie arhitectonică de factură neogotică, distingându-se prin blazoanele și stemele ornamentale ce-i împodobesc fațada și turnurile de pază ce străjuiesc parcul.
FB_IMG_1553190426112.jpg
Parcul de la Miclăuseni a fost cadrul minunat pentru toate jocurile copilăriei, atât pentru copiii nevoiași adoptați de Maria Sturdza, cât și pentru copiii de viță nobilă ce vizitau locul, umplând văzduhul de strigăte de bucurie!

De-a lungul timpului aceasta a fost casa boierească, dar a adăpostit şi prizonieri de război. A fost la un pas să fie distrus în urma unui incendiu. După 1990, a fost renovat, iar acum este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova.

La 65 de kilometri de Iaşi, în comuna Butea, se află Castelul Miclăuşeni. Cu o poveste de peste 500 de ani, clădirea a rezistat timpului şi oamenilor, care nu de puţine ori au fost la un pas să o distrugă. Personalităţile care i-au trecut pragul sunt dintre cele mai alese. Una dintre acestea este poetul Vasile Alecsandri, „vecin” pe moşia de la Mirceşti.
FB_IMG_1553190453959.jpg

Începuturile castelului sunt legate de Alexandru cel Bun. În anul 1410, domnitorul i-a dăruit vornicului Miclăuş o moşie întinsă lângă Lunca Siretului. Două secole mai târziu, moştenitorii de drept ai moşiei au rămas fără urmaşi, aşa că au lăsat domeniul rudelor din familia Sturdza.

Descendent al domnitorului Mihail Sturdza, George Sturdza, a vândut câteva păduri şi a luat un împrumut de 100.000 de lei de la Societatea de Credit Funciar Român pentru a reconstrui conacul. Inspirat de călătoriile sale în Occident alege să construiască în stil neogotic. Lucrările vor începe în anul 1880, iar castelul va fi finalizat în anul 1904.

Împreună cu soţia sa, Maria Ghica, George Sturdza a transformat castelul în unul dintre cele mai vestite locuri din Moldova. Aveau o bibliotecă impresionantă şi creşteau cai de rasă pentru echitaţie. Se spune că George Sturdza învăţase şi potcovăria de dragul cailor.

Ecaterina, fiica celor doi, s-a căsătorit în 1897 cu Şerban Cantacuzino, dar a rămas văduvă foarte devreme. Rămâne alături de mama ei, Maria, care îşi va trăi ultimele clipe aici.
Astăzi castelul poate fi vizitat si nu numai.

FB_IMG_1553190484696.jpg
Ambianța primitoare de la castelul Sturdza din Miclăușeni și eleganta ospitalitate a gazdelor, ritualurile absolut moldave ale casei, abundența meselor îmbelșugate servite de un sufragiu în costum național relevă atmosfera de poveste și modul de viață ce domnea în reședința boierească în a doua jumătate a veacului al XIX-lea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s