O veche cetate ce isi are asezarea într-un loc feeric

FB_IMG_1553847252741.jpg

Cetatea Colţeşti a fost construită în jurul anilor 1296 de contele Thoroczkay din Trascău, ca cetate locuibilă şi de refugiu. A fost ridicată pe vârful abrupt al unui deal calcaros, în urma invaziei tătare (mongole) din anul 1241, când au fost produse pagube însemnate localităţilor Trascău şi Sângiorgiu. Pe turnul nordic, înalt de aproximativ 20 metri, se păstrează o inscripţie care menţionează ca familia Thoroczkay a construit castelul în secolul al XIII-lea. În anul 1470, cetatea a fost confiscată de regele Matias Corvin şi dată voievodului Transilvaniei. În 1510 a revenit nobililor de Trascău (Thoroczkay), iar în 1514 a fost devastată de ţăranii conduşi de Gheorghe Doja.
FB_IMG_1553847260427.jpg
Azi se mai păstrează o bună parte din zidurile incintei şi cele două turnuri laterale. Cetatea este înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice ale judeţului Alba.
FB_IMG_1553847350633.jpg

Se ajunge la Cetatea Colţeşti pe drumul judeţean care traversează zona Văii Aiudului, de la Aiud până la Buru, ce leagă DN1 cu DN 75. În satul Colţeşti se face stânga pe lângă biserică pe drumul comunal. După câteva minute, runiele Cetăţii apar pe colina din partea dreaptă. Traseul până la Cetate este uşor şi poate fi parcurs în maxim 30 de minute.

FB_IMG_1553847281572.jpg
Piesajul de la cetate merita tot efortul de a ajunge la ea, de aici se poate admira printre altele tot masivul ce formeaza Piatra Secuiului si intrarea in Cheile Aiudului.

Dupa o zi plina merita sa va delectați cu o mancare buna, la Conacul Secuiesc, o pensiune restaurant situata in Coltesti, unde intr-o atmosfera traditionala esti servit cu mancaruri specifice zonei Ardealului.

FB_IMG_1553923490248.jpg
Foto Ionel Onofras

Un loc foarte frumos, amenajat printre altele cu spatii de joaca pentru copii, iaz ornamental cu pesti si un teren de fotbal. Pentru doritori e recomandat sa sune inainte pentru a rezerva o masa la restaurant, intr-ucat localul este frecventat de multa lume.
sursă http://www.adevarul.ro
foto Internet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s