Domeniile Ostrov. Dobrogea surprinzatoare. Obiective turistice pe care nu le puteti rata

FB_IMG_1555582315929.jpg

DRUMUL VINULUI PE DEALURILE DUNARENE
Va asteptam intr-un “terroir” unde conditiile pedoclimatice, expozitiile de vita de vie “sub zare de soare” (colind dobrogean), Dunarea – apa vioara, rezervatiile naturale (Bugeac, Esechioi), siturile arheologice romane si bizantine (Durostorum, Pacuiul lui Soare, Dervent), martirii consemnati in sinaxarele ortodoxe (Dassius sau Iuliu Veteranul), misionarii si invatati din epoca patristica (Niceta de Remesiana, Ioan Cassian, Timotei I, etc.), manastiri cu plaiuri de nuferi la poale si berze in cuiburile lui Simeon Stalpnicul (Pestera Sfantului Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei, Manastirea Dervent cu Crucea de Leac, cu un inceput de muzeu open de arhitectura taraneasca; si cate alte manastiri si biserici vechi …), secvente intarziate dar pitoresti de etnografie (case cu olane, pridvoare si beci, cismele, stani), movilele ca niste sani crescuti din trupul pamantului, compun o arhitectura duhovniceasca cu vietuitori aflati sub o singura sintagma:

Excursiile la Domeniile Ostrov pot fi un prilej pentru oricine sa parcurga trasee turistice, locuri care amintesc de un trecut in care trei culturi si civilizatii – cea geto-daca, cea greaca si cea romana – s-au intersectat, au interactionat si au fuzionat într-o sinteza unica pe teritoriul vechii Scitii.
FB_IMG_1555581720829

Teritoriu care, pastreaza urmele unui trecut geologic mult mai vechi, si unde pot fi vazute nu numai paduri care acum 5-6000 de ani acopereau aproape cu totul o zona recunoscuta azi prin ariditate dar si vestigii ale unor perioade în care actualele dealuri si stepe suddobrogene erau fund de mare, o mare tropicala, cu o fauna exuberanta si inedita, unica pentru întreaga Europa – Marea Tethys.

OBIECTIVE TURISTICE
CHICIU – Trecere cu bacul dinspre Calarasi in judetul Constanta
SILISTRA – orasul bulgaresc si Cetatea Durostorum
OSTROV, LIPNITA, OLTINA, BANEASA, ALIMAN, ION CORVIN

OSTROV

Km 0 – PUNCT DE PLECARE
Obiective – Muzeul Vinului, Crama Ostrov, Vinoteca, Magazin de Vin, Statia de vinificatie Ostrov

Muzeul Vinului – Vizita la Muzeul Vinului Domeniilor Ostrov, unde puteti sa vedeti expozitia muzeala EXPO „INCEPUTURI” – ESEU MUZEOGRAFIC.

Crama Ostrov – Vizita la Crama, unde vi se va prezenta fluxul tehnologic de la statia de vinificatie, sala de baricuri – vinoteca, pana la statia de imbuteliere.

Lacul Bugeac – Lacul este cel mai sudic din seria limanelor fluviatile, prezinta maluri inalte si abrupte care pot atinge si 30 m inaltime, fundul plat avand forma unui golf – depresiune.
Rezervatia Naturala Padurea Esechioi – La sud de lacul Bugeac, in comuna Ostrov, pe o suprafata de 27,7 ha se intinde Rezervatia naturala, zoologica si botanica Padurea Esechioi.
Manastirea Dervent – Cu acces de pe DN 3, intre bratul Ostrov si lacul Buceag, in satul Galita, monument istoric reprezentat de biserica veche, a beneficiat de un izvor cu puteri tamaduitoare. Izvoarele istorice consemneaza aparitia asezamantului Dervent in secolul al IX-lea, intemeiat de calugari autohtoni, apartinand de eparhia Tomisului si Durostorumului.

FB_IMG_1555582359903.jpg

Asezamantul modern cunoscut drept Manastirea Dervent este o ctitorie a monahului Elefterie Mihai (1929-1936) si a fost ridicata pe locul unui cimitir crestin. Biserica veche, in forma de cruce, are hramul Sfanta Parascheva. Manastirea include doua sfinte Cruci care cresc natural din pamant si care se considera ca au efecte tamaduitoare. Una dintre ele se afla in aer liber, si este din secolul XVII. In apropierea Manastirii, nu foarte departe, se afla un izvor cu proprietati tamaduitoare. Legenda izvorului se impleteste cu cea a crestinatatii din sudul Dobrogei.

Cetatea Bizantina Vicina de pe insula Pacuiul lui Soare – Insula Pacuiul lui Soare are deja statut de rezervatie arheologica si este propusa sa devina si arie naturala protejata. Pacuiul lui Soare este o insula localizata in Lunca Dunarii, la mica distanta de Dealul Dervent. Insula gazduieste Cetatea Vicina, o fortificatie bizantina, construita in a doua jumatate a secolului al X-lea, dupa 971, in vremea stapanirii Dobrogei de catre Imparatul Ioan Tzimiskes. Aceasta ipoteza este confirmata si de mai multe portulane (harti – n.r.) din arhivele Venetiei si Vaticanului.

LIPNITA
Hotel Dionis – Situat la aproximativ 26 km distanta de Crama Ostrov si la 2 km de Crama Lipnita, Hotel Dionis va sta la dispozitie cu 8 apartamente si va ofera garantia unei sederi ambientale si relaxante atat turistilor veniti pentru descoperirea unor noi locatii cat si iubitorilor de vin. Oferim confort de 3 stele in camere spatioase, placute si atent utilate. Pentru rezervari sunati la urmatoarele numere de telefon: 0720 189 228; 0727 230 237

Crama Lipnita – Vizita la Crama, unde vi se va prezenta vechiul si noul flux tehnologic, tot aici se va lua o gustare din renumita placinta dobrogeana.
Sursa http://www.domeniileostrov.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s