Focurile Vii, unul dintre fenomenele destul de rare în lume se găsesc și în România, în doar 2 locuri: la Andreiașu în Vrancea și la Lopătari, satul Terca în Buzău. Pe cele de la Andreiașu le-am văzut de câteva ori, hai să le vedem și pe cele de la Lopătari.
Focul Viu se află pe un versant din satul Terca, al comunei Lopătari. Este un fenomen natural generat de gazele care ţâşnesc prin crăpăturile scoarţei terestre şi apoi se aprind spontan, formând flăcări de 50, până la 100 de centimetri înălţime. Flăcările au înălţimi mult mai mari noaptea, atingând şi 1,5 metri.

La Lopătari, o comună cu oameni ospitalieri, ai foarte mari şanse să găseşti găzduire într-una dintre gospodării, unde eşti răsfăţat cu bucate tradiţionale şi o ţuică de prună, gălbuie, ţinută în butoaie de dud. Principala rută spre Focul Viu din satul Terca porneşte din municipiul Buzău, pe DJ 203 K. Drumul este asfaltat, până în centrul comunei Lopătari. Din centrul comunei Lopătari spre Terca, se merge pe un drum neasfaltat, de aproximativ şapte kilometri.
În apropiere de Focul Viu drumul rămâne accesibil numai camioanelor mari.
De la Terca până la Focul Viu, drumul care se parcurge pe jos durează aproximativ 30 de minute, însă efortul este pe măsura frumuseţii fenomenului. Daca ajungeti sa vizitati acest loc, duce-ti povestea mai departe!
Impreuna descoperim Romania
Citeste mai mult: adev.ro/pbc5hm
foto aradeanca.com