Unica in Romania! Branza produsa si maturata in pestera.

Imagini pentru branza de taga

În Peştera de la Țaga, în judeţul Cluj, ia naştere o brânză unică în lume datorită locului în care se maturează. Câţiva fermieri adunaţi într-o cooperativă duc mai departe reţeta care se păstrează de mai bine de un secol. Cea mai cunoscută este brânza de Năsal.

În Peştera de la Țaga trăieşte o bacterie unică în Europa, care crează această posibilitate de a fermenta brânză. Zilnic, 10 oameni lucrează aici pentru că sortimentele să ajungă mai apoi în magazinele din ţară, dar şi din străinătate.

Dan Țandea, administrator fabrica de brânzeturi: “Este o brânză care nu poate fi făcută în sistem industrial. Se lucrează în sistem de manufactură. Dacă astăzi intră laptele în fabrică, în cel mai fericit caz în 30 de zile iese în formă de produs.”

Legenda spune că secretul brânzei de Năsal a fost descoperit de ţăranii care au furat caşul unui grof şi l-au ascuns într-o grotă. Pe poarta fabricii de la Ţaga, judeţul Cluj, ies anual 50-55 de tone de brânzeturi. Cel mai cunoscut produs este „Brânza de Năsal“, o delicatesă asemănătoare specialităţilor franţuzeşti.

Faimoasa brânză, supranumită camembert românesc, iese pe poarta făbricuţei după 21 de zile din momentul în care este livrat laptele proaspăt de vacă din care este făcută. Produsul finit este o brânză cremoasă în interior, cu crustă roşiatică şi gust specific, uşor picant. Reţeta este una tradiţională, însă „minunea” nu este făcută de mâna sau de mintea omului, ci de un microorganism – o bacterie.

Povestea brânzei de Năsal începe demult, pe vremea când ţinutul de la Ţaga se afla sub stăpânirea unui grof puternic şi bogat. Într-o bună zi, câţiva ţărani mai curajoşi au nesocotit poruncile grofului şi au luat din caşul lui, cu gândul să pună pe masă copiilor ceva, lângă mămăligă. Pentru că nu voiau să fie prinşi, au ascuns caşul în grota din apropierea satului Năsal”. Aşa începe legenda brânzei, consemnată şi pe fluturaşul pe care cei care cumpără produsul îl găsesc în cutiuţa de lemn în care este ambalat produsul.

Taga este o comuna din partea de est a judetului Cluj, intr-o zona superba, deluroasa si plina de lacuri. De la Bucuresti sunt peste 450 de kilometri pana acolo, asa ca intr-o joi seara am plecat din Bucuresti catre Medias (in jud. Sibiu, pentru a mai scurta distanta). Vineri am plecat la prima ora spre Taga, prin Targu Mures, si nu mi-a fost greu sa intru imediat in atmosfera relaxanta tipica weekend-urilor petrecute alergand prin tara. Succesiunea de orase ardelenesti cu incarcatura istorica si de peisaje naturale deosebite m-a transpus rapid in aceasta stare. Iata cateva peisaje din imediata apropiere a comunei Taga:

Citeste mai mult: /adevarul.ro/locale/cluj-napoca/povestea-camembertului-romanesc-1_50aea7217c42d5a6639ec649/index.html

foto internet

sursa http://www.adevarul.ro

http://www.stirileprotv.ro

http://www.razvanpascu.ro

Un gând despre &8222;Unica in Romania! Branza produsa si maturata in pestera.&8221;

  1. Aceeași legendă – aproximativ – are și brânza de Roquefort, Aveyron, Franța. Cea mai bună specialitate de brânză ”forte”!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s