Ghid complet pentru o vacanta frumoasa in inima Apusenilor. Hai la drum!

 

Imagine similară

Muntii Apuseni sunt poate cei mai bogati in potential turistic si reprezinta exact destinatia ideala pentru o relaxare asa cum scrie la carte. Aer proapat, puternic ozonat si liniste de iti tiuie urechile:)))

Aveti nevoie de asa ceva, stim cu siguranta! Toti avem nevoie din cand in cand..

Cateva zile in Apuseni par adesea prea putine pentru a vedea tot ce este de vazut si de vizita tot ce este de vizitat.

Inceputul primei zile este dedicat ca in orice calatorie alegerii locului de cazare. Pentru mai mult confort, ideala este rezervarea online in prealabil, astfel incat sa va puteti  lasa bagajele, sa mancati de pranz si porniti direct in aventura si credeti-ne, aveti ce vedea!

Suntem convinsi ca dupa cateva zile de Apuseni, bateriile voastre vor fi incarcate la maxim de frumusetea acestor locuri.

Pentru trasee prin muntii Apuseni, un punct ideal de plecare este zona Arieseni, Alba, unde se afla un numar mare de pensiuni de 3 stele din care turistii pot alege, dar si optiuni ieftine de cazare:  https://travelminit.ro/ro/cazare/muntii-apuseni

Mai jos aveti doar cateva din obiectivele turistice ale Muntilor Apuseni

Cheile Rîmețului

Imagini pentru cheile rametului

Este o superbă zonă din munții Trascău, declarată rezervație naturală complexă. Pot fi parcurse doar de drumeți, de regulă în timpul verii, traversând cursul apei. La intrarea în chei, urmează o porțiune amenajată cu cabluri de oțel pe care se poate ajunge vara până la portal și „La Cuptor”, zonele cele mai interesante. Mai departe, traseul se poate face pe firul apei, prin traversarea pe cabluri suspendate. Trebuie avut în vedere că, în anumite porțiuni, apa poate avea și doi metri adâncime, prin urmare continuarea traseului e recomandată celor echipați corespunzător.

Spectacolul naturii este la el acasa!

La ieșirea din chei se ajunge în satul Cheia de unde se poate continua fie spre Huda lui Papară și Sălciua (marcaj cruce albastră), fie spre Întregalde (marcaj triunghi albastru).

Unde se află: În Munții Trascău, pe cursul Văii Geoagiului. Administrativ aparține de satul Cheia, comuna Râmeț.

Cum se ajunge:

• Cu mașina: Pe DJ750C, spre Valea Mănăstirii – Mănăstirea Râmeț.
• Cu mijloc de transport în comun: Din Alba Iulia circulă zilnic mașini spre Valea Mănăstirii și retur.
• Distanțe: din Alba Iulia – 35 kilometri ; din Cluj-Napoca, prin Turda : 98 kilometri.

Unde se află: În Munții Trascău, pe cursul Văii Geoagiului. Administrativ aparține de satul Cheia, comuna Râmeț. !

Cascada Pisoaia, o incantatoare cadere de apa de circa 18 metri, se afla intr-un cadru natural superb, in comuna Vidra (sat Nemesti). Padurea de fag care strajuieste cascada contribuie la desenarea unui tablou impresionant, alaturi de stancile abrupte care arunca apa in mod despletit. La cativa pasi de cascada, se afla o cabana – afacere de familie – unde puteti cere celor trei simpatice surori, cateva delicioase placinte motesti.

Dealul cu Melci, este un obiectiv spectaculos. O formaţiune stâncoasă în care se găsesc cochilii ale melcilor care au trăit în acest loc acum milioane de ani, pe vremea când în locul Munţilor Apuseni se afla o mare caldă, care a permis dezvoltarea unei faune bogate.

Dealul cu Melci este unul dintre primele puncte fosilifere pomenite în literatura geologică şi unul dintre cele mai mari puncte fosilifere din ţară. Formele melcilor pot fi lesne observate, fiind cimentate în stâncă. Dacă vă uitaţi atent pe stâncile cu melci pietrificaţi veţi observa cu uşurinţă forme şi mărimi variate – zeci de specii de pietricele-melc cimentate împreună în stânca cenuşie. La atingerea acestora încă se mai simte şi azi spirala fină de pe spatele cochiliilor.  Veti avea ce povesti acasa, iar copilasii vor fi foarte incantati!

Imagini pentru dealul cu melci

Cum se ajunge la Cascada Pisoaia si la Dealul cu Melci: Din DN75, care face legatura intre Arieseni si Campeni, pe directia spre Arieseni, faceti stanga, catre comuna Avram Iancu. La un moment dat vei vedea un indicator cu cascada. Lasa masina la drum si parcurge pe jos aproximativ 500 de metri, un traseu usor care duce la cascada. Dealul cu Melci se afla pe drumul judetean, exact vizavi de locul in care porneste cararea catre Pisoaia, fiind marcat cu un indicator.

 Stati, ca nu am terminat cu obiectivele, mai avem! :)))

 Cascada Varciorog

Imagini pentru cascada varciorog

La poalele varfului Piatra Graitoare (numele vine de la ecoul din zona) se afla cascada Varciorog, o cadere de apa de 15 metri inaltime suficient de frumoasa cat sa fie declarata rezervatie peisagistica.

Cum se ajunge la cascada Varciorog: din Arieseni, pe DN75, exista un indicator catre Vartop si catre cascada care se afla la cca 4 km distanta de mers pe un drum forestier a carui ultima parte necesita o urcare in panta printre bolovani.

 Pestera Poarta lui Ionele

Imagini pentru pestera poarta lui ionele

Vizitarea pesterii Poarta lui Ionele se poate face in “lant” cu vizitarea pesterii Scarisoara, cele doua aflandu-se la scurta distanta una de cealalta, in cheile Ordancusii. Ionele te intampina cu o grota uriasa si spectaculoasa (Corobana lui Gartau), care este, insa, infundata, dar unde poti sta la un picnic, fiindca exista cateva masute. Intrarea in pestera se face pe un drum lateral, dupa ce parcurgi pe jos 150 de metri.

Descoperita de J. Vass, in 1857 dar explorata cu adevarat de catre Emil Racovita, in 1921, pestera are o legenda simpatica, de la care-si trage si numele. Ionele era un haiduc care se ascundea in aceasta pestera si care a fost descoperit dupa ce o fata din sat a venit sa-i aduca de mancare.

Cum se ajunge la pestera Poarta lui Ionele: din DN75, in localitatea Gârda de Sus, se urmeaza indicatorul catre Scarisoara. Dupa cca 3 km se coteste usor spre dreapta la prima bifurcatie. Ionele se afla la 1,5 km, pe partea stanga a drumului.

 Pestera Scarisoara (sau Pestera Ghetarul de la Scarisoara)

Imagini pentru pestera scarisoara

Daca ai ales sa vizitezi mai intai Poarta lui Ionele, vei merge catre Scarisoara traversand o zona superba – Cheile Ordancusii si portiunea de dupa acestea – cu peisaje  fabuloase care te vor face sa opresti masina pentru o sedinta foto de exceptie.

La un moment dat vei opri in parcarea de unde indicatoarele te vor trimite, pe jos, pe un drum de circa 10-15 minute, catre pestera Scarisoara, cea mai mare pestera cu gheata din Romania, declarata monument al naturii din anul 1938. Unde va trebui sa fii pregatit nu atat sa cobori cele 270 de trepte (48 metri) cat, mai ales, sa le urci la intoarcere.

Cum se ajunge la Scarisoara: din DN75, se urmeaza indicatorul aflat in mijlocul comunei Gârda de Sus. Pestera se afla la circa 18 km. Exista un program de vizitare la ore fixe, cu ghid.

Ca urmare a puternicii eroziuni torentiale a apei asupra solului format din gresii rosii si galbene, a luat nastere spectaculoasa Groapa Ruginoasa, o adancitura de circa 100 de metri, cu un diametru de circa 600 de metri. Merita sa urci cei circa 900 m pentru a vedea aceasta ravena uriasa care inca se largeste – un peisaj unic si o rezervatie naturala geologica extrem de interesanta.

Imagini pentru groapa ruginoasa

Cum se ajunge la Groapa Ruginoasa: din DN75, in dreptul localitatii Vartop, se urmareste indicatorul catre Ruginoasa. E un traseu care dureaza cam o ora si care presupune, macar in prima lui parte (15-20 minute), un urcus sustinut printre bolovani.

Imagini pentru pestera meziad

Meziad a fost multa vreme considerata cea mai lunga pestera din Romania, cu ai sai 4750 m (pana cand s-a descoperit ca Pestera Vantului are 47 km!). A fost una dintre primele pesteri amenajate de la noi, fiind declarata monument al naturii si rezervatie speologica.

Pestera Meziad se viziteaza dupa un orar prestabilit, intrarile facandu-se cu ghid, din ora in ora, incepand cu ora 10 si terminand cu 17.00 (1 iunie – 30 sept) / 16.00 (1 martie – 31 mai). In restul perioadei, pestera se viziteaza doar cu programare prealabila. Turul dureaza cca 45 minute iar temperatura din pestera este de cca 10-12 grade.  http://www.pestera-meziad.ro

Cum se ajunge la pestera Meziad: pe DN76, din Beius, se urmeaza drumul judetean Rosia- Alesd pana in comuna Remetea (9 km) de unde se mai strabat alti 9 km pe un drum asfaltat pe Valea Meziadului pana in satul omonim. Din Meziad, mai mergi pe jos cca 1 km pana la pestera.

Casa Memoriala Avram Iancu

Imagini pentru casa memoriala avram iancu

Casa Casa Memorială ”Avram Iancu”, monument de arhitectură populară, este casa natală a lui Avram Iancu (1824-1872) supranumit “Crăișorul Munților”, figură legendară și lider al Revoluției din 1848-1849 în Transilvania.

Aflată în satul Incești din județul Alba, este o casă tipic moțească, construită din bârne de brad, lipite și văruite în alb, pe o temelie de piatră. Acoperișul este țuguiat și terminat cu patru arcade semicirculare, iar ferestrele sunt extrem de mici, potrivit www.casememoriale.ro și www.arieseni-apuseni.ro.

Construită în jurul anului 1800 de părinții lui Avram Iancu, Alexandru și Maria, casa a fost lăsată de Avram Iancu, prin testament, în 1850, “în folosul națiunii române” împreună cu toată averea sa spre a se întemeia o Academie de drept: “…. Voesc dară și hotărât dispun ca, după moartea mea, toată averea mea mișcătoare și nemișcătoare să treacă în folosul Națiunii, pentru ajutor la înființarea unei academii de drepturi, tare crezând, că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile Națiunii mele. “

Casa Memorială are două încăperi separate de un hol și păstrează o parte din mobilierul și decorațiunile originale precum și obiecte personale ale lui Avram Iancu între care se remarcă fluierul, săbiile, briciul și armele.

Una dintre încăperi este camera familiei, o odaie unde pot fi admirate lavițe, o masă pe colț, pat înalt motesc, podișori, blide, icoane, lingurar, ștergare, sau țesături de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Cea de a doua încăpere este mult mai spațioasă și adăpostește o sobă mare, un pat cu perine acoperit cu cergă moțească, leagănul copilului atârnat de grindă. Aici pot fi admirate și obiecte casnice între care linguri și furculițe de lemn, sau un ceaun. Tot în această încăpere se află fluierul lui Avram Iancu și copia portretului acestuia pictat de Barbu Iscovescu.

În 1924 Casa Memorială a fost deschisă publicului.

Colecția foto-documentară cuprinde documente de familie, portrete, relatări și hărți, toate împreună venind să evoce memoria celui cea fost, după spusele istoricului Silviu Dragomir, ”reprezentantul cel mai de seamă al revoluției române transilvănene și un veritabil erou al poporului, ale cărui virtuți le-a făcut să strălucească peste veacuri ca o pildă vie urmașilor iubitori de patrie și ca un izvor de mândrie națională”.

Cam asta ar fi pe scurt ghidul Apusenilor. .

Va dorim din suflet vacanta frumoasa, baterii incarcate si suflet linistit!

Informarii culese din mai multe surse:

http://www.bloghotelguru.ro

http://www.tuktuk.ro

http://www.radiocultural.ro

 

3 gânduri despre &8222;Ghid complet pentru o vacanta frumoasa in inima Apusenilor. Hai la drum!&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s