Ati vizitat „Gurguietii” de la Fagaras?

Piramidele de la Sona. De ce sa ajungi la ''guruietii''din Fagaras

„Piramidele” de la marginea satului Şona sunt încă o enigmă şi numai legendele ne oferă informaţii, zona nefiind exploatată prea mult de către cercetători, ci mai degrabă de către vânătorii de comori.

Satul Şona se află la cinci kilometri de Făgăraş, in judetul Brasov, pe malul drept al Oltului, iar în centrul municipiului a fost montat şi un indicator, care indică direcţia spre aceste movile, care ating aproape câte 30 de metri înălţime si sunt dispuse pe două şiruri, aşezate în ordinea mărimii.

Imagini pentru piramidele de la sona

Una dintre legende spune că „piramidele” au fost ridicate pe vremea dacilor, iar în măruntaiele movilelor s-ar găsi chiar şi nişte comori. Piramidele domină satul, iar localnicii îi numesc „guruieţi”, adică ridicătură de pământ.

Cercetătorii au comparat deluleţele de la Şona cu tumulii în care erau îngropate căpeteniile celte sau scite, mai ales că aceste popoare au traversat şi teritoriul României. În plus, arheologii au găsit în jurul piramidelor ceramică din epoca târzie a bronzului şi din perioada Hallstat.

Sătenii le spun „guruieţi”, turiştii le-au numit piramide, specialiştii ezită să se pronunţe, astfel încât aşa-numitele Piramide de la Şona sunt încă un mister al naturii.

Înălţimea movilelor ajungand  la 30 de metri, acestea fiind vizibile de la depărtare. Ciudată este dispunerea lor pe două linii perfect paralele ceea ce a dus la concluzia specialiştilor că ar fi de origine antropică, şi nu naturală.

 

Imagini pentru piramidele de la sona

Mulţi dintre locuitorii satului au fost de-a lungul timpului curioşi cu ceea ce se poate ascunde acolo, însă niciunul nu a avut curajul să sape de teama a ceea ce ar putea găsi acolo.

Însă toate sunt pure speculaţii, deoarece nu s-au făcut niciun fel de cercetări care să demonstreze vreuna din ipoteze. Astfel s-au format numeroase legende care încearcă să explice straniile ridicături de pământ din localitatea braşoveană.

Cea mai interesantă ipoteză este însă cea pe care a lansat-o cercetătorul Andrei Vartic. Acesta spune că movilele ar fi vestigii dacice, care au legătură cu alte patru piramide asemănătoare de la la marginea altor sate braşovene, Hălmeag şi Buneşti. Dacă se uneşte pe hartă locul unde sunt „guruieţii” cu vârful Omu, se obţine un triunghi perfect dreptunghic.

Sătenii spun că movilele au chiar unele proprietăţi supranaturale. Apa aşezată la o anumită înălţime capătă proprietăţi curative, iar carnea nu intră în putrefacţie.

Pe lângă legendele şi toate povestirile din bătrâni, peisajul este incantator, iar movilele uriase chiar merita descoperite. Este o zona care trebuie sa intre serios in circuitul turistic al tarii.

Aveti mai jos traseul exact catre satul Sona.

 Pentru a ajunge in acest sat trebuie sa parcurgem circa 60 km pe drumul E68 (sau DN1) dinspre Brasov inspre Fagaras sau 83 km dinspre Sibiu spre Brasov pana in satul Mandra (sau Mandra Oltului).

Urmam drumul principal si dupa ce trecem de o bariera ne abatem la stanga.  Ajungem langa un dig betonat pe o parte si destul de inalt, dig care va face parte dintr-un baraj, dupa cum ne-au spus localnicii.  Depasim acest dig si imediat dupa el ne abatem din nou la stanga, pe o poteca, spre malul Raului Olt.

Poteca ne conduce la o punte peste Olt. In aceasta portiune Oltul este destul de mare. Imediat dupa ce traversam puntea intram in satul Sona. (sursa http://www.sites.google.com)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s