Venetia in miniatura. Aici, in Delta Dunarii. Istorie si turism in micul orasel

Imagini pentru sulina

Cochetul oras Sulina, este cea mai estică aşezare din România, si a fost atestată documentar în anul 945, în timpul Imperiului Bizantin. Primele denumiri ale localităţii au fost Selina, Sollina, Salina sau Seline.

În 1854, Sulina a fost bombardată şi a dispărut total ca aşezare.

Doi ani mai târziu, în 1856, s-a înfiinţat Comisia Europenă a Dunării, care şi-a desfăşurat o mare parte a activităţii sale la Sulina, şi a determinat transformarea aşezării într-un oraş înfloritor, bazat pe comerţ şi navigaţie.

La Sulina convieţuiau greci, români, ruşi, armeni, turci, austro-ungari, evrei, albanezi, germani, italieni, bulgari, englezi, polonezi etc. În această perioadă, Sulina era considerat cel mai cosmopolit oraş din lume.

Daca aveti planificata o scurta vacanta in Delta Dunarii, o oprire in orasul Sulina este binevenita, mai ales ca aici exista si o plaja. Sulina este unicul oras al Deltei cu functie de port la Marea Neagra. Totodata, de aici se poate pleca catre Padurea Letea.

Avem mai jos cateva dintre obiectivele turistice pe care le puteti vizita in Sulina

Plaja este probabil atractia principala a orasului si este situata la 2 km de Sulina. Se poate ajunge cu masina personala, cu maxi taxi sau, pentru cei care prefera miscarea, pe jos in 20 – 30 de minute.

Imagini pentru sulina plaja

Farul Observator a fost dat in functiune in anul 1841, dar actualmente nu este utilizabil. Se afla situat pe malul stang al Dunarii si este legat de partea continentala printr-un dig de piatra. Pe acest dig inca se mai pastreaza inscriptiile celor ce au participat la constructia sa. Aici s-au realizat filmari pentru filmul “Toate panzele sus”.

Imagini pentru sulina farul nou

Biserica Greceasca Sf Nicolae se afla situata pe una dintre strazile din apropierea canalului Sulina si dateaza din anul 1866.

Imagini pentru sulina sf nicolae biserica greceasca

Turnul de apa se afla intr-o stare buna de functionare si astazi, data exacta a constructiei nefiind cunoscuta. Interesant este ca localnicii spun ca in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, germanii au vrut sa arunce in aer turnul dar nu au reusit decat sa deterioreze partea superioara.

Imagini pentru turnul de apa sulina

Sulina te poate uimi peste asteptari. Când te gândești la Delta Dunării, cel mai probabil îţi vin în minte canalele, stuful, păsările, satele mici și în general sălbăticia pe alocuri intactă în care trăiește un întreg ecosistem. Sulina, cel mai estic oraș al României și cel mai estic punct al Uniunii Europene, este o surpriză pentru vizitatorul de rând, care pășește aici pentru prima dată.

Imagini pentru sulina mica venetie

Este și normal, după ce traversezi Delta pentru câteva ore, nu te aștepţi ca la vărsarea Dunării în Marea Neagră să dai peste un orășel în adevăratul sens al cuvantului. Sulina e o surpriză în sine ce te minunează la fiecare pas. În fiecare seară, la lasarea intunericului, pe faleza din Sulina se aprind felinarele cu lumină roșiatica, iar oamenii se adună pe la case ori pe la cârsme și pun de câte un zaiafet, chindie, bairam, masă mare – depinde de limba vorbită. Se gătește bunatate de peste adunat de peste zi, se udă cu rachiu și se discută vrute și nevrute: cum era si ce-a ajuns Sulina, cine cu cine s-a mai căsătorit, cine a mai pescuit peștele mai mare, cine a mai scăpat nu știu ce din barcă și tot așa.

Imagini pentru sulina mica venetie

Oricât de liniștită ti-ar părea Delta Dunării, în Sulina nu ai cum să te plictisești.  Si te mai surprinde cu ceva: MANCAREA!! Sulinenii știu să facă un lucru și-l fac bine: pește. Plachii, borșuri, grătare, rasol și tot felul de specialități, le găsești pe toate în Sulina.  Dacă alegi varianta clasică de transfer între Tulcea și Sulina, rezervă-ți o zi pentru dus și una pentru întors. Din București până în Tulcea faci în jur de 3-4 ore iar din Tulcea trebuie să iei o barcă până în Sulina pentru cei 71 de kilometri navigabili. Daca nu credeti cele relatate aici, va invitam sa descoperiti singuri aceasta „mica Venetie” si sa ne spuneti daca am exagerat cu ceva!:)))

surese: http://www.travelgirls.ro/foto, text

http://www.blog.hotelguru.ro


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s