Prima colonie greceasca din Romania. Cel mai vechi oras al tarii

Imagini pentru histria

Histria, cel mai vechi oras din Romania, este prima colonie greceasca construita la Pontul Euxin (denumirea Marii Negre in Epoca Antica), ocupand o suprafata de 67 de hectare. Orasul a fost locuit incontinuu timp de 1300 de ani, perioada in care a fost aparat de cinci ziduri de incinta succesive, fiecare zid avand legatura cu cate una dintre cele cinci mari etape istorice prin care orasul a trecut de-a lungul existentei sale.

Cetatea Histria, insa, nu este pe deplin descoperita si exploatata. Sapaturile s-au efectuat doar pe o patrime din suprafata ei totala, acestea fiind incepute in anul 1914, cand renumitul arheolog Vasile Parvan a inceput, alaturi de echipa sa, sa cerceteze stravechea si fascinanta asezare urbana.

Ce putem vizita la Histria

Localizata pe tarmul actualului liman Sinoe, Histria se prezina intr-un mod uimitor de modern pentru zilele in care aceasta avea sa fie locuita. Din pacate, dupa cele 13 secole de existenta, orasul a fost distrus din cauza atacurilor survenite in timpul secolului al VII-lea d. Hr., atacuri ce au avut loc in timpul expeditiei lui Darius, a lui Filip Macedoneanul si in perioada aliantei carpo-gotice.

Imagine similară

Astazi, in interiorul cetatii, putem observa ruine ale mai multor temple si altare grecesti, basilici, o catedrala episcopala, cateva terme romane si locuinte personale.

Exact la intrarea in cetate, vizitatorii vor fi intampinati de un zid impozant de incinta, asupra caruia vegheaza sapte turnuri falnice de aparare si doua porti monumentale. Acestea semnifica, de fapt, cea din urma restrangere a cetatii pe vechiul promotoriu de sist verde, unde a fost edificat orasul roman tarziu, ce avea sa ocupe 7 hectare. Avand sapte turnuri si doua porti pozitionate in partea de vest, zidul se prezenta sub forma unui poligon regulat. Arheologii au descoperit faptul ca aici au fost folosite elemente arhitectonice, o multime de inscriptii si banci de teatru.

Lasand in urma grandiosul zid de la intrare, vizitatorii vor intra in piata principala a vechiului oras roman. Piata se prezinta in partea estica cu ruinele unei foste basilici paleocrestine, iar in centru cu cartierul oficial al orasului. Ca in orice alt oras, piata mare a acestui oras era nod pentru mai multe strazi principale.

Imagini pentru histria

Una dintre dovezile cele mai graitoare ale stilului arhitectonic roman sunt termele. In acea perioada, locuitorii Histriei utilizau un sistem de incalzire prin podele pentru a obtine temperaturi mai ridicate in plansee. Aceasta este, de fapt, una dintre cele mai bune dovezi ca romanii din Antichitate erau un popor extrem de avansat si de inteligent.

Insa cea mai de seama descoperire a acestei asezari urbane antice o reprezinta basilica episcopala. Situata in centrul orasului vechi, aceasta constructie semnifica faptul ca Histria ajunsese la rangul de episcopie intre secolele V si VI. Arheologul George Stan sustine ca doar orasele importante puteau sa obtina acest statut.

Cum se poate ajunge la Histria?

Traseul către cetatea Histria este simplu: ieşiţi din staţiunea Mamaia, mergeţi pe drumul de lângă mare, treceţi prin Năvodari, Corbu, Săcele, apoi viraţi dreapta, către Histria. 

Pe malul lacului Sinoe, în partea nordică a actualei peninsule Istria, s-a ridicat, în urmă cu peste două mii şase sute de ani, vestitul oraş Histria, întemeiat de navigatorii şi negustorii greci, care s-au aşezat în ospitalierul golf de odinioară, cu scopul de a face comerţ cu băştinaşii geto-daci. Uleiul de măsline, vinurile, obiectele de podoabă greceşti erau schimbate pe grânele, mierea, ceara de albine, pieile de vită, peştele sărat oferite de triburile locale. 

Histria (Istria în limba greacă, denumire luată de la fluviul Istros – Dunărea) prosperă şi se dezvoltă timp de opt secole. Aşezarea, înconjurată de un puternic zid de apărare, era alimentată cu apă prin conducte lungi de peste 20 de kilometri, străzile erau pavate cu piatră, iar instituţiile de educaţie fizică (gymnasion) şi cele cultural-artistice (museion) cunoşteau forfota obişnuită locurilor de acest fel. 

Înscrisă, pe 13 februarie 2007, pe Lista Patrimoniului European, cetatea Histria, scoasă la lumină începând din 1914, de săpăturile marelui istoric şi arheolog Vasile Pîrvan, este considerată cea mai veche aşezare urbană din ţară. 

sursa:

https://blog.hotelguru.ro/istoria-histriei-cel-mai-vechi-oras-din-romania/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s