Donjonul de la Mehadia

7.-cetate-mehadia.jpg

Fie destinate turiștilor dornici de lucruri noi, fie localnicilor, Banatul Montan ascunde o sumedenie de atracții care să acopere cerințele fiecăruia. Pentru cei în căutare de trasee lejere, ca o plimbare de o zi, dar pline de magie, repertoriul bănățean ascunde o mulțime de vestigii istorice, numai bune pentru ieșiri.

Cu punctul de pornire din una dintre localitățile cărășene, traseele simple, în urcare ușoară, conduc către o lume magică. Pe câte un vârf de deal, se deschide o poartă impunătoare de cetate care privită printre gene mai păstrează încă esențe ale vremurilor apuse. Cetățile medievale ale Banatului Montan sunt alternativele perfecte pentru zilele însorite și leneșe în care turiștii caută să evadeze din haosul cotidian fără prea mult efort fizic sau timp pierdut prin codri.

Prima pe lista acestor atracții se încadrează Cetatea Caraș. La doar doi kilometri de localitatea Carașova, situată și ea la doi pași de Reșița, cetatea deschide o priveliște de poveste în care șerpuiesc Cheile Carașului. Zidurile medievale se ridică la 480 de metri deasupra peretelui stâncos.cetate bocsa

Printre atracțiile medievale se numără și Cetatea Cuiești, care veghează deasupra Bocșei. La o înălțime de 125 de metri, cocoțată în locul care poartă numele Buza Turcului, ruinele se afișează într-un peisaj inedit.

Cetatea Ilidia este și ea o variantă pentru o plimbare de weekend. Ruinele sale se găsesc pe Dealul Cetate, de la Socolari, la o altitudine de 650 de metri. Cu toate că urcușul este cam anevoios, odată ajunși în vârf sub tălpi vor curge râuri de câmpuri, drumuri șerpuite și păduri de brazi. Cei cu ochi mai buni pot zări chiar în depărtare linia Dunării.

Poate cel mai spectaculos loc, din cauza zidurilor care au răzbit în trecerea timpului, este Turnul lui Ovidiu, din localitatea Turnul Ruieni. Cei care au în gând o plimbare până pe Muntele Mic se pot abate pe drum pentru o plimbare de doar câteva ore spre turn. Chiar dacă au trecut mai bine de cinci sute de ani de când lăcașul a fost ridicat, ruinele sale au conservat o mare parte din ceea ce era odinioară.

Cetatea Mehadia a fost cel mai probabil ridicată în secolul al XlII-lea de familia nobiliară Gutkeled, probabil între anii 1263-1270. La începutul secolului al XIV-lea, a fost angrenată în conflicte interne, de care nu era străin nici Basarab I, primul domn independent al Ţării Româneşti.

A fost şi ea preluată de regalitate, fiind integrată în sistemul militar al comitatelor bănăţene. Acolo slujeau o mare parte din cnejii români ai locului. Între 1429-1435, acolo au avut reşedinţa cavaleri teutoni, readuşi de către Sigismund de Luxemburg. Sub guvernarea lui Ioan de Hunedoara, fortăreaţa a fost întărită ca să poată sluji drept bastion în lupta cu forţele Imperiului Otoman, în 1441. A fost cucerită de către turci în 1523. După două veacuri, şi-a sfârşit rostul la 1738, când în jurul ei s-au dat lupte crâncene.Ruinele Cetaţii Mehadia 1

Cetatea este ridicată pe o culme îngustă şi pe marginea unor prăpăstii. Datorită aşezării strategice, accesul era posibil doar prin nord, acolo unde s-a amplasat turnul principal sau donjonul fortificaţiei, construit cu bază hexagonală şi ziduri groase de 2,5 metri şi înalte de peste 16 metri. Parterul era boltit, iar deasupra se disting alte două-trei etaje. Nivelul al doilea, aflat la peste şase metri înălţime, a putut fi împărţit cu planşee sprijinite pe ziduri.

Remarcabil este că în construcţia sa s-au utilizat spolii romane. În secolul al XV-lea, cetatea şi-a dobândit forma definitivă, printr-o nouă etapă de fortificare în care zidurile au fost înălţate şi s-a clădit cel puţin încă un turn cu bază circulară. Un alt turn a funcţionat în dreptul porţii şi al podului con­struit pe piloni de piatră. Drumul de acces trecea printr-un şanţ săpat în stâncă. O parte a zidăriilor a dispărut prin prăbuşire în hăurile prăpastiei vecine.

turnul lui ovidiu

Nu la final de listă, asta pentru că Bantul Montan este condimentat bine cu cetăți medievale, dar în încheierea celor mai la îndemână atracții ale zonei, se regăsește și Donjonul de la Mehadia. Încă din secolul al XIV-lea, cetatea veghează cu fală zona de culoar de pe culmea dealului Grad.

sursa: expressdebanat.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s