Refugiul sufletesc dintre munți și apă, cu vedere spre Cer

 

Imagini pentru MANASTIREA OASA"

Fiecare mănăstire are istoria ei, povestea și frumusețea ei. Mănăstirea Oașa este unică prin cel puțin două lucruri: a fost întemeiată de doi scriitori vestiți – Mihail Sadoveanu și Ioan Pop, și este amplasată într-un loc mirific, mărginită de brazi falnici, și „scăldată” de priveliștea unui lac care îți taie respirația.

Mihail Sadoveanu spunea că acesta este unul din cele mai frumoase locuri din țară pe care le-a văzut, motiv pentru care a hotărât să zidească aici o bisericuță de lemn, în anul 1943. Mănăstirea Oașa – Alba-Iulia Privind imaginile aeriene, nu putem decât să fim de acord cu faptul că este într-adevăr una din cele mai fermecătoare locații din România.

Pe vremea comunismului, aici a fost construit un lac de acumulare, care astăzi întregește frumusețea acestui loc. Din această cauză, biserica a fost strămutată pe mal. Până în anul 2000, Mănăstirea Oașa a fost mănăstire de maici, însă din cauza altitudinii mari (1.400 m) și a condițiilor grele din timpul iernii, maicile au plecat, și au venit aici călugări. Mănăstirea Oașa – Alba-Iulia În prezent, obștea mănăstirii are peste 20 de viețuitori. Călugării care viețuiesc în această zonă sălbatică sunt oameni foarte educați, cu studii superioare, care au lăsat toată slava lumească, dorind mai mult ca orice să se apropie de Dumnezeu, alegând o viață de liniște, de rugăciune și de multe bucurii duhovnicești, departe de zgomotul lumii.

Pentru a ajunge în primul sat din zonă, trebuie să parcurgi 40 de km. Mănăstirea Oașa “Ce fericire să simți ritmurile naturii, să simți primăvara pământul reavăn, fărâmicios, să vezi cum plesnesc mugurii!” (Părintele Pantelimon) Dintre viețuitorii Mănăstirii Oașa, cei mai “renumiți” sunt Părintele Sava, un american care s-a convertit de la catolicism la ortodoxism, și din bancher a devenit călugăr în România, și Părintele Pantelimon Șușnea, care a salvat multe suflete tinere prin cuvintele sale foarte pătrunzătoare.

 

 

Biserica de Lemn – Mănăstirea Oașa – Alba-Iulia Tabăra duhovnicească de la Mănăstirea Oașa De numele Mănăstirii Oașa este legată cea mai longevivă tabără duhovnicească din România. Este vorba despre Tabăra Națională Studențească “Părintele Teofil Părăian”. De 22 de ani, Mănăstirea Oașa este gazda studenților ortodocși români care vin aici pentru a petrece câteva zile într-un cadru natural și duhovnicesc cu totul special.

 

Tinerii participă la slujbele Bisericești, dar și la muncile din cadrul mănăstirii, alături de călugări, care le sunt și îndrumători spirituali. După trecerea la Domnul a Părintelui Teofil Părăian, rolul de îndrumător al studenților a fost preluat de ucenicii Părintelui Teofil, Părintele Stareț Iustin Miron și Părintel Pantelimon Șușnea. Unde se află Mănăstirea Oașa Mănăstirea Oașa se află în județul Alba Iulia, comuna Șușag, la poalele Munților Șureanu. Este localizată la 57 km de Petroșani și la 70 de km de Sebeș, la 5 km de barajul Oașa, pe partea dreaptă a drumului forestier. Mănăstirea Oașa – Alba-Iulia Complexul mănăstirii este construită pe Valea Frumoasei (un nume cu adevărat potrivit), pe un platou înconjurat de păduri de conifere, cu vedere spre lac.

Sursa: https://lataifas.ro/destinatii-turistice-unice/92384/manastirea-oasa-refugiul-sufletesc-dintre-munti-si-apa-cu-vedere-spre-cer/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s