Minuni ale naturii in Romania: locuri pe care trebuie sa le vezi macar o data

la-meledic-un-lac-cu-apa-dulce-intr-un-munte-de-sare-106

România are adevărate minuni ale naturii, care merită vizitate cel puţin o dată în viaţă. Vă descriem mai jos cinci dintre cele mai spectaculoase monumente ale naturii din ţara noastră.

Creasta Cocoşului

creasta-cocosului-muntii-gutai-1000x640

Este o formaţiune geologică spectaculoasă aflată în nordul Carpaţilor Orientali, în Maramureş, în imediata vecinătate a vârfului Gutâi. Văzută de la distanţă. îndeosebi dinspre sud, dar şi dinspre nord, formaţiunea seamănă cu o creastă gigantică de cocoş. Ea constituie o porţiune dintr-un vechi crater vulcanic, iar din punct de vedere petrografic este alcătuită, în special, din andezite bazaltice. Creasta Cocoşului are aproximativ 200 de metri lungime, iar înălţimea sa, fără restul masei stâncoase din care se înalţă, măsoară aproximativ 150 de metri. Suprafaţa sa este brăzdată de fisuri verticale pronunţate , ce se repetă, aproape matematic, la o distanţă de 5-6 metri. Pereţii sunt stâncoşi.

Teritoriul de 50 de hectare din jurul crestei, aflat la doar 35 km de Baia Mare, a fost declarat încă din 1954 loc protejat şi a primit numele Rezervaţia Creasta Cocoşului.

 

Râpa Roşie

rapa-rosie8

Este cu o rezervaţie naturală de pe Valea Secaşelor, în apropiere de Sebeş şi Alba Iulia, cunoscută pentru peisajul spectaculos pe care-l oferă, dar şi pentru descoperiri ale cercetăorilor. Aflată la doar 3 kilometri de Sebeş, Râpa Roşie se întinde pe o lungime de 800 m şi are înălţimi ce variază între 50 şi 125 m (300 – 425 m altitudine absolută).

Un perete imens, aproape vertical, cu aspectul unei orgi uriaşe, lasă impresia unui monument ancestral ruinat. Ciudatele coloane şi piramide etajate, separate de ravene, formează un microrelief pe care geografii îl numesc „badlands” (pământuri rele). Râpa s-a format prin eroziunea apei asupra solului, care a provocat, în timp, alunecări de teren masive. Rezervaţia geologică uimeşte prin decorul de statui şi frontoane rozalii. Unicitatea este dată de alternanţa argilelor roşii cu gresii cenuşii, alcătuite în formaţiuni slab cimentate. Pe lângă decorul special pe care îl oferă râpa, poate fi admirat şi peisajul floral, cu specii protejate de lege. Formele spectaculoase ale râpei s-au format prin scurgerea apei de ploaie prin argila, pietrişul şi nisipul din care sunt formate aceste formaţiuni.

Detunatele

coloane_de_bazalt_detunata_02_f87c42b6ee

pict7978.jpg

Reprezintă coloane de bazalat care par nişte uriaşe orgi naturale, aflate în Munţii Apuseni, în apropiere de oraşul Abrud. Există două detunate, aflate la un kilometru şi jumătate distanţă una de cealaltă: Detunata Golaşă (1168 m înalţime), şi Detunata Flocoasă (1265 m înalţime). Denumirea de „detunată” vine de la zgomotul asemănător tunetului pe care îl produce o piatră desprinsă din masiv care cade pe masa de grohotiş de la poalele masivului. Detunata Goală are zone lipsite de pădure, cu pereţi stâncoşi de o frumuseţe aparte prin coastele de andezit-bazalt. Peretele de stâncă are înălţimea de 75 m. Detunata Flocoasă este împădurită masiv cu molid, existând nişte pereţi de andezit/bazalt care pot să fie admirate de la distanţa

Podul lui Dumnezeu

podul-lui-dumnezeu.jpg

Podul lui Dumnezeu” este un pod natural unic în lume. Acesta are 30 m lungime şi 22 înălţime, fiind cel mai mare pod natural din România şi al doilea din Europa ca marime, însă singurul pe care se poate circula cu maşina. Podul lui Dumnezeu se află în centrul localităţii mehedinţene Ponoare, fiind o uriaşă arcadă de piatră peste care trece şoseaua Baia de Aramă – Drobeta Turnu Severin. El s-a format prin prăbuşirea peretelui superior al peşterii şi se impune în peisaj prin masivitate: 30 de metri lungime, 13 metri înălţime, 22 de metri lăţime şi 9 metri deschidere.

Platoul Meledic

avatar960_e23ea4aef8223f2c37aafa6581634546.png

Este o arie naturală protejată, unică în Europa, datorită formaţiunilor saline de suprafaţă existente care îl transformă într-un loc cu totul deosebit. Se află în Subcarpaţii Curburii, la limita dintre Subcarpaţii Vrancei cu Subcarpaţii Buzăului, în comuna Mânzăleşti.

Citeste mai mult: adev.ro/pr5zkq

sursa foto: internet

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s