Peştera Cristalelor din Arad, o lume subterană spectaculoasă.

Imagine similară

 

În judeţul Arad există o peşteră unică în lume, datorită formaţiunilor din interior. Este vorba despre Peştera Cristalelor, situată în Munţii Codru-Moma, pe platoul carstic Vâscău, în apropierea localităţii Moneasa.

Peştera Cristalelor din Judeţul Arad este unică datorită faptului că este formată din rocă de calcar negru şi tocmai din acest motiv speologii ne atrag atenţia asupra valorii sale geologice şi totodată ştiinţifice. Accesul către Peştera Cristalelor se face pe drumul judetean Arad-Sebiş-Moneasa.

Locul unde se află peştera este destul de greu de găsit, doar localnicii pot îndruma curioşii. După ce ani la rând autorităţile au făcut demersuri pentru amenajarea peşterii, într-un final s-a renunţat la această idee, astfel că în prezent peştera este închisă.   „Am vorbit cu câţiva speologi şi mi-au spus că nu s-ar merita investiţia pentru a fi deschisă peştera, deşi eu aş vrea să poată  fi vizitată”, a declarat primarul comunei Moneasa, Ioan Herbei. Peştera Cristalelor a fost descoperită în anii 1970-1972, şi încă de la început a fost recunoscută pentru unicitatea sa datorată pereţiilor dezvoltaţi în calcar negru şi a formaţiunilor sale carstice.

Citeste mai mult: adev.ro/pbdrex

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s