Descopera o farama de isorie in Casa „Mos Ion Roata”

 

21319039_1709160312508164_6499544302089040037_o.jpg
foto Oana Dima

 

 

 

Este posibil ca imaginea să conţină: casă, copac, plantă, cer, în aer liber şi natură, posibil text care spune „#OANADIMA”
foto Oana Dima

 

Situată în localitatea Câmpuri, casa memorială „Ion Roată” reprezintă un punct de atracţie şi de interes pentru cei care vizitează meleagurile Vrancei.

Pe șoseaua Panciu-Soveja, nu departe de intrarea în Cîmpuri, pe stînga cum te duci spre Soveja, se poate vedea, ascunsă pînă la brîu într-o vale prin raport cu drumul, Casa Memorială Moș Ion Roată.
Casa memorială a fost inaugurată la 24 ianuarie 1959, cu prilejul Centenarului Unirii Principatelor Române, în casa în care a locuit Ion Roată (1806 – 1882) din cătunul Gura Văii și strămutată la șoseaua ce leagă orașul Panciu de Soveja. Restaurată, casa cuprinde obiecte specifice ambientului familial și social în care a trăit Ion Roată și mărturii documentare privind activitatea sa în Divanul Ad-hoc al Moldovei (1857), ca deputat al țărănimii putnene.

Casa este o locuință țărănească monocelulară, specifică Țării Românești, armonioasă și expresivă.
Chiar dacă e vorba de o casă adusă pînă aici din Gura Văii, unde a locuit Moș Ion Roată (potrivit oficialităților) sau pur și simplu de o altă casă de pe vremea celebrului țăran român (potrivit opiniilor din satul Gura Văii)

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Muzeul merită vizitat fie și pentru a vedea uriașul salt făcut de România după un secol și jumătate în materie de locuit la țară.
Moș Ion Roată este un autentic răzeș moldovean, din comuna Câmpuri, județul Vrancea. Moș Ion Roată este atestat în documente ca membru al Divanului Ad-hoc al Moldovei, apoi ca președinte de comisie electorale la el în sat. Militează pentru înființarea unei școli, se implică în comisiile de împroprietărire, semnează cu parafă (cu caractere chirilice). În 1878 este decorat cu „Steaua României”. Urmașii săi încă trăiesc în satul Gura Văii, unde Moș Roată le-a făcut casă. Dar căsuța lui este chiar lângă șosea, mai jos de nivelul drumului, în centrul comunei Câmpuri.

Plin de istorie şi legende, ţinutul Vrancei are multe de oferit turiştilor care îl vizitează an de an. Printre cele mai inedite puncte de atracţie se numără Casa memorială „Ion Roată”, situată în apropiere de Primăria Câmpuri, pe drumul national Tişiţa-Soveja. Practic, se află în calea celor care merg spre Soveja şi care mai pot admira pe traseu Mănăstirea „Trei Brazi” de la Panciu, Mausoleul Mărăşti şi Mausoleul Soveja.

 

În anul 2007, în urma unor reparaţii, s-a făcut o reorganizare a obiectelor expuse în locuinţă, încercându-se astfel să se redea atmosfera epocii în care a trăit Ioan Roată. Casa este formată din două odăi, iar în interior se pot vedea cofa de apă, putineiul pentru unt, linguroiul sau polonicul de atunci, o icoană foarte veche, masa cu blide, patul cu cergă, iţarii moşului, dar şi o pereche de desagi.

Fotografii #OanaDima

 

Un gând despre &8222;Descopera o farama de isorie in Casa „Mos Ion Roata”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s