Greseli grave pe care le fac turistii iarna la munte! Iata cum trebuie sa le evitati!

Imagine similară
foto: http://www.clubapuseni.ro

 

Cu ochii în depărtări, fascinați de crestele înghețate, cu vântul care suflă puternic și gerul care ne face mandibulele „să danseze”, este destul de posibil să facem greșeli care să ne coste atât confortul, cât și siguranța pe munte. Însă, cu un bagaj cuprinzător de cunoștințe și abilități, dar și cu echipamentul necesar, putem evita contextele care ne pot pune în pericol pe timp de iarnă.

Mai jos am realizat o listă cu 10 lucruri pe care NU trebuie să le facem acasă (atunci când pregătim bagajul) și pe munte, pe timp de iarnă:

Ne supraestimăm abilitățile

Sau, altfel spus, subestimăm provocarea. Fie că „înotăm” prin zăpadă, ne căutăm traseul pe o cărăre plină de gheață sau încercăm să înaintăm pe vânt puternic, condițiile de pe munte, în plină iarnă, nu sunt prea prietenoase cu planurile noastre montane. Cea mai bună metodă să ne ținem la adăpost de probleme este să fim realiști și răbdători cu ceea ce putem. De exemplu, dacă un traseu pare anevoios, dar experiența pe timp de iarnă nu e prea multă, atunci sunt foarte mari șansele ca, undeva pe drum, să sunăm la Salvamont pentru ajutor.

Nu ne luăm marje de timp

Când zile sunt atât de scurte și nopți atât lungi, este cumva un lucru obișnuit să începem sau să terminăm drumețiile pe întuneric. Dacă intenționăm asta și știm ce facem, atunci e ok, însă dacă noaptea ne prinde nepregătiți pe traseu? În timp ce vara situația poate fi manageriată (putem aștepta oarecum liniștiți salvatorii montani sau putem înainta până la cel mai apropiat adăpost), iarna s-ar putea dovedi fatală. Așa că o marjă generoasă de timp e absolut necesară pentru orice drumeție făcută în sezonul alb, mai ales atunci când vrem să evităm, pe cât se poate, ca noaptea să ne prindă în mers.

Nu avem al doilea rând de „accesorii”

La capitolul echipament, suntem siguri că fiecare are cel puțin un rând de haine de schimb în rucsac atunci când se aventurează pe munte. Însă există „accesorii” pe care s-ar putea să le neglijăm atunci când ne pregătim bagajele pentru o nouă aventură. De exemplu, luăm numai o pereche de mănuși și, pe traseu, pierdem una. Afară sunt -10 grade și încă niște ore bune de mers, astfel că s-ar putea să ne „pricopsim” cu o mână amortiță (în cel mai bun caz) sau cu degerături (în cel mai rău caz). Deși par neimportante, mănușile sunt esențiale pentru confortul pe munte, așa că două sau trei perechi în bagaj nu vor fi niciodată de prisos, chiar dacă ne bazăm pe ipoteza că nu le vom pierde pe drum. Unul dintre prietenii tăi s-ar putea să-și uite mănușile acasă, iar disconfortul lui e adeseori, și disconfortul grupului. În plus, uneori, cele pe care le avem pe mâini se udă și devin incomode, iar o pereche uscată poate fi de mare ajutor pentru degetele expuse la frig.

Tot aici putem încadra și o a doua frontală.

Nu suntem atenți

Continuare articol AICI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s