Statiunea Arieseni
Se afla in Tara Motilor, la altitudinea de 950 m, undeva intre localitatile Campeni si Stei, nu departe de Albac si Garda. Acolo unde ninge ca-n povesti si cam sase luni pe an e zapada, de la inceputul lunii octombrie si pana-n primavara. Iarna si in special in week-end, zona e luata cu asalt de turistii care vin la schi. Si noi am ajuns aici, la insistentele baiatului de a schia pe partiile din Arieseni. Exista 2 partii: Vartop 1 si Vartop 2, ambele dotate cu instalatie de teleschi si avand cam 1 km lungime. Pentru cine nu schiaza exista si alte oportunitati : snowboarding , sanius, se mai pot inchiria ATV-uri, sanii sau, chiar snowmobile.
Pentru cei mai curajosi se poate zbura si cu parapanta. Nu ratati in luna februarie ”Serbarile Zapezii’‘, cand atmosfera se incinge cu concerte, premii, vin fiert, bucate traditionale si focuri de artificii. Alte atractii turistice din zona ar fi : Ghetarul de la Scarisoara, Pestera Ursilor, Groapa Ruginoasa, cascada Vârciorog si faimosul Targ de Fete de pe Muntele Gaina! Nu plecati din Tara Motilor pana nu degustati din toate bunatatile pentru care sunt renumiti si pana nu va convingeti de ospitatlitatea lor extraordinara.
Ranca
Am ajuns in Ranca in aprilie, dar pot spune ca era iarna! Ger si zapada din belsug si inca se mai schia de zor pe partie. Pentru cine nu stie Ranca este o statiune montana in curs de dezvoltare, care se afla in judetul Gorj, la poalele Varfului Papusa, la 1600m. Din Targul Jiu ne-am indreptat catre Novaci si apoi pe Transalpina, prin serpentine, cu capul in nori! Acolo am vazut cel mai frumos cer!
Ranca este o statiune cu potential pentru sporturile de iarna,in special recomandata pentru schii si snowboard. Se poate si si patina, dar in cele cateva zile cat am fost acolo, fiind in timpul saptamanii, nu am prea vazut animatie.In septembrie, pe serpentinele dintre Ranca si Novaci de desfasoara Campionatul National pentru automobilisti. Se poate vizita biserica si Muzeul Civilizației Montane. Mi-a placut mult zona, pentru peisaj, dar statiunea e inca nedescoperita si mai e mult de lucru, incepand de la problema cainilor maidanezi si a containerelor de gunoi ne ridicate la timp. Se constuieste intr-un ritm infernal si ceea ce mi-a placut mult este faptul ca aici este mai ‘’aerisit’’, constructiile nu sunt ingramadite ca pe Valea Prahovei. Va recomand sa vizitati imprejurimile zonei, sunt o multime de chei, manastiri si pesteri si sa nu ratati orasul Targu Jiu, cu operele nepretuite ale marelui Brancus.
Pestera Muierilor
Este situata in judetul Gorj, la sud de Masivul Parang, in defileu, pe Valea Raului Galbenul. Pestera era foarte bine iluminata, defapt este prima pestera romaneasca iluminata, din anul 1965. Lungimea pesterii este de vreo 7 km, dar noi am putut merge prin ea doar vreo 700-800 m. Sub noi, mai erau 3 galerii care sunt accesibile doar speologilor. Am putut face fotografii fara nici o problema, nu este interzis.
Drumul era impartit in 4 trasee.Ne-am minunat de-o multime formatiuni impresionante, cu denumiri ca: Domul Mic, Domul Mare, Amvomul, Sala Turcului, Cascada Impietrita, Candelabrele Mari, etc. Aici s-au gasit , candva multe schelete de ursi, vulpi, hiene si unul chiar de femeie. In ‘’Sala Liliecilor” traieste o coloni de lilieci. Denumirea pesterii vine in vremurile indepartate, cand barbatii plecau in lupte, iar femeile erau nevoite sa se refugieze undeva, alaturi de copii si batrani, folosind aceasta pestera. Este una dintre cele mai frumoase pesteri pe care le-am vazut si am beneficiat si de un ghid bine pregatit.
Continuarea articolului AICI