Izvoarele termale „puturoase“ de la capătul Dobrogei atrag mii de oameni

17498852_1843004762621753_7435311424633687683_n

 

Ascunse în inima unei păduri de pe malul Dunării, în zona Hârşova, judeţul Constanţa, izvoarele termale sulfuroase „Puturoasa“ sunt un loc de relaxare inedit. Au fost descoperite întâmplător în urmă cu mai bine de 50 de ani, iar de atunci atrag turiştii ca un magnet.

Asfaltul desparte în două valea adâncă dintre dealurile de la intrarea în Hârşova. În depărtare, pădurea care ascunde în inima ei izvoarele sulfuroase, denumite de localnici „Puturoasa“ din cauza mirosului puternic de pucioasă pe care-l emană, seamănă cu gura unui uriaş mitologic, pregătit să-i înghită pe toţi cei care se aventurează să treacă prin zonă.

Apa de leac

Analizele de laborator efectuate asupra zăcământului local de ,,ape geotermale” de la Hârșova au scos la iveală o compoziție chimică și efecte terapeutice cu totul deosebite.  Cu ceva timp în urmă, cercetătoarea Simona Bisboacă a studiat și a descris, succint, principalele caracteristici chimice și terapeutice a apelor mineralizate din zonă. Conform acestor studii „Apa de aici are o termalitate naturală ce ajunge până la 40-50 de grade Celsius. Așadar este o apă oligominerală mezotermală. În compoziția acesteia intră substanțe precum calciul, sulful și magneziul”. În privința efectelor tămăduitoare ale acestor ape,  cercetătorul  menționează ,, Este foarte bună pentru problemele reumatice, ginecologice, pulmonare și în cazul unor disfuncții tiroidiene “. Deasemenea, în urmă cu circa doi ani, s-au efectuat un alt set de analize ale acestor ape, analize concretizate într-un ,,Raport de încercare” înregistrat  sub Nr. 825/17.03.2017. Un document în care se  menționează, în termeni tehnici, că ,,Apa analizată este o apă sulfuroasă, clorurată, sodică, termală și hipotonă. Din punct de vederea microbiologic, prezintă interes terapeutic pentru cură externă în:

– afecțiuni reumatismale degenerative cronice;

– afecțiuni reumatismale articulare cronice;

– afecțiuni cronice post-traumatice ale aparatului locomotor;

– afecțiuni neurologice periferice cronice.”

Cunoscute de foarte multă vreme 

din bazin art
foto barcaholic.ro

De fapt, efectele benefice ale acestor ape sunt cunoscute ,,de când lumea” și au fost utilizate într-un mod mai mult sau mai puțin organizat.  Cu peste un secol în urmă, în anul 1900, în volumul III al ,,Marelui dicționar geografic al României”, George Ioan Lahovary  a descris apele din zona Hârșovei și a menționat faptul că în partea de nord și nord-vest a orașului sunt mai multe bălți, între care și Puturoasa, de 6 hectare.” Acest nume care ar putea fi considerat, oarecum, de ocară, n-ar trebui să ne mire prea mult: bineînțeles că apa respectivă degajă binecunoscutul miros de ouă clocite, specific apelor care conțin compuși de sulf (în acest caz hidrogen sulfurat).

Dumnezeu îți dă…

Un vechi proverb spune că ,,Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și în traistă”. Proverb confirmat, clar, la Hârșova. După cum am văzut, efectele terapeutice ale apelor geotermale de aici sunt cunoscute de foarte multă vreme. Dar, zăcământul a fost prospectat, cu adevărat, abia între 1960 și 1970. Atunci au fost realizate mai multe foraje, la adâncimi diferite. Unele dintre acestea aduc, chiar și acum, apa tămăduitoare la lumina zilei.

Continuarea acestui articol o gasiti AICI

4 gânduri despre &8222;Izvoarele termale „puturoase“ de la capătul Dobrogei atrag mii de oameni&8221;

  1. Si din 1970 si pina in 2020 ,nu a fost nimeni in stare sa faca ceva util cu aceste ape ,mai ale ca zona nu este una asa de bogata (poate tocmai de asta) sa fie neglijat acest potential imens

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s