Calatoriti si voi prin Muzeele unice din Romania! Stiati ca in tara noastra exista Muzeul Nisipului? Un fel de Sahara Romaniei!

Sandworld_2003_Kuenstler (1)
foto romaniaturism.com

Romania noastra ascunde multe locuri frumoase, interesante, captivante sau pline de mistere.

Sunt din pacate, foarte multi romani care nu le-au descoperit, fie din lipsa de timp, fie din lipsa de bani, fie din dezinteres sau pur si simplu nu cunosc aceste locuri,deoarece nu sunt promovate.

Astazi vrem\

sa va prezentam pe scurt cateva dintre muzeele unice din Romania. Sa stiti ca nu sunt putine. Dorinta noastra este sa si ajungeti sa le descoperiti. Punem ramasag ca merita pe deplin, indiferent in ce anotimp vreti sau puteti sa le vizitati!

Asadar si prin urmare, incepem cu: Muzeul Trovanților de la Costești (acolo traiesc pietrele vii)

Pe drumul național 67 Râmnicu Vâlcea-Târgu Jiu treci mereu pe lângă Muzeul Trovanților.

Cu aproximativ 7 km înainte de Horezu, este musai sa va gasiti un loc de parcare si o luati pe jos până în valea ce adăpostește pietrele stranii cu forme sferice sau elipsoidale. La prima vedere ai senzatia ca esti pe un platau de filmare al unui SF. Denumite științific trovanți, pietrele „se nasc” dintr-un deal nisipos, acoperind o suprafață de 1,1 hectare. Muzeul e arie protejată și la coborâre găsești un panou cu ceva informații despre  istoria locului. Costeștiul e singurul loc din Europa unde a fost amenajat un parc pentru aceste formațiuni geologice, formate în urmă cu 6,5 milioane de ani.

Imagini pentru muzeul trovantilor de la costesti

Mai departe Muzeul OULUI din Vama, Bucovina

ESTE SPLENDID. AICI TREBUIE SA PETRECI CEVA VREME SA TE POTI BUCURA DE FRUMUSETEA OUALOR INCONDEIATE.

Ușor de localizat (pe drumul european E85), muzeul cuprinde cea mai numeroasă colecţie de ouă încondeiate din România şi una dintre cele mai importante din Europa. La intrare te întâmpină prof. Letiţia Orşivschi, care îți va explica semnificaţia simbolurilor bucovinene iar pentru turiștii străini există ghid audio în principalele limbi de circulaţie internaţională. Așezate pe etajerele de sticlă, în 22 de vitrine, cele peste 3.000 de ouă din toată lumea, lucrate în tehnici diferite ( pe coajă de ou, lemn, ceramică, porţelan, piatră, sticlă) au fost adunate în ultimii 14 ani. Vei găsi ouă rare, ca cele de emu, nandu, tinamu, crocodil, flamingo dar şi ouă cu dimensiuni mici, ca cele de potârniche, vrabie, etc. Gasiti AICI intreaga poveste a acestui muzeu unic!

Muzeul Nisipului

Singura tara din Europa care detine un Muzeu al Nisipului este Romania. Muzeul se afla in localitatea Dabuleni din sudul Olteniei.

Localitatea Dabuleni nu este cunoscută numai pentru delicioasa producție de pepene roșu, ci și pentru singurul deșert din România.

În trecut, dunele de nisip dăbulene erau mult mai înalte și înconjurate de salcâmi, acest exemplu ar trebui să atragă atenția asupra pericolelor defrișării.

Nu este doar un fel de a spune, ci o suprafata de 12 hectare cu nisip alb de aici chiar a fost declarata institutie muzeala.

Imagini pentru muzeul nisipului dabuleni

Muzeul Dabuleniului este pe dos fata de orice alt muzeu: nu are taxa de intrare, nu produce nici un ban si este vizitat doar de cercetatori si de curiosi.  In jurul Dabuleniului se afla peste 3.000 de hectare de nisipuri neproductive.

Muzeul Palariilor din Paie

În satul Crişeni, din judeţul Harghita, se găseşte un muzeu unic în România dedicat pălăriilor de paie. Vizitatorii pot admira aici sute de pălării de paie confecţionate manual, dar pot proba şi cea mai mare pălărie din lume, care a înscris micuţul sat în Cartea Recordurilor.

Imagini pentru muzeul palariilor de paie

Un museu foarte, foarte interesant este MUZEUL CEASULUI DIN PLOIESTI

Muzeul este unic in Europa!

Recondiționările Muzeului au fost realizate în cadrul unui proiect finanțat din Fonduri Europene a cărui valoare totală a fost de peste 8,1 milioane lei

Muzeul Ceasului este situat de peste 50 de ani în partea de sud a Municipiului Ploiești, vis-a-vis de Colegiul Național “Mihai Viteazul”.

20160824_150100

Monumentul istoric, a fost înfiinţat de „părintele muzeelor din Prahova“, profesorul Nicolae Simache, în 1963.

 

Colecția cuprinde aproximativ 4.000 de exponate, de la cadrane solare, ceasuri cu apă, ceas cu întoarcere la 365 de zile, nisiparnițe, ceasuri de masă,  pendule, la clepsidre.

Ceasul lui Carol I, unul dintre cele mai valoroase orologii de la Ploieşti

Exista  ceasuri foarte vechi. Două ceasuri astronomice, lucrate la 1544, respectiv 1562, două ceasuri extrem de complicate, asta însemnand că ofera o mulțime de informații. Exista ceasuri cu valoare deosebită, două ceasuri din aur ale regelui Carol I.

Ceasuri de perete, ceasuri de masă, care au aparținut unor personalități istorice sau culturale, ceasul lui Alexandru Ioan Cuza, ceasul lui Mihail Sadoveanu, al lui Vasile Alecsandri.

 

 

Plimbarea continua la unul dintre cele mai interesante muzee din Romania: Muzeul Campia Boianului, Satul Neolitic vechi de 4500 de ani.

Aşezarea unică în Europa

 

Satul neolitic a fost ridicat pe o colină din Muzeul Câmpiei Boianului, chiar în centrul oraşului Drăgăneşti Olt. Cei care l-au construit au respectat întocmai arhitectura vremii.  Este un parc arheologic ce reconstituie în aer liber o aşezare neolitică specifică pentru cultura Gumelniţa.

Colibele au fost ridicate una aproape de cealaltă, uliţele nu au mai mult de 2 metri lăţime, iar construcţiile sunt joase pentru că oamenii din acele vremuri nu depăşeau 1, 60 metri. Lângă cele şase bordeie a fost construit şi un mormânt specific culturii Gumelniţa, cu groapă ovală.

„Câte o colibă reprezentativă pentru câte o îndeletnicire, adică distribuirea muncii într-o aşezare. Nu toţi făceau vase de ceramică, nu toată comunitatea se ducea la pescuit şi la vânătoare, era o distribuţie în acest domeniu”

„Este fascinant pentru oricare om din ţara asta, iubitor de istorie sau nu, să poată păşi într-un sat de acum 4.500 de ani. Este singurul sat din ţară de acest fel şi singurul din Europa. La inaugurarea lui au venit 96 de arheologi din 24 de ţări din Europa care au avizat că este cea mai reuşită – să zicem aşa – reconstituire.” declara profesorul Traian Zorzoliu, director al Muzeului Câmpiei Boianului din Drăgăneşti-Olt, despre arheoparcul pe care l-a realizat.

Si-am incalecat pe-o sa si v-am prezentat unele dintre cele mai interesante muzee din Romania!

Speram ca v-am starnit curiozitatea, iar la urmatoarea calatorie sa luati in calcul macar vizitarea unuia dintre muzee.

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s