Bijuteria ascunsa de la Hemeius: Castelul Rosu

22089307_513393535661649_7379612374837859595_n
sursa foto facebook

Deşi ar putea deveni o atracţie turistică, Castelul „Schonburg – Waldenburg“, este ţinut în conservare şi nu poate fi vizitat, potrivit responsabililor din cadrul Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS), instituţie care îl are în administrare.

 

La doar câţiva kilometri de Bacău se află „Castelul Roşu“, construit între anii 1864-1866  de familia Paşcanu, care deţinea atât actualul Parc Dendrologic, cât şi pădurile care se întindeau până la Buhuşi.

Castelul Roşu, construit de familia lui Costache Paşcanu la mijlocul secolului al 19-lea şi moştenit apoi de familiile de Schonburg-Waldenburg, este una dintre cele mai impunătoare clădiri din judeţul Bacău.

Clădirea este construita din caramidă, având parter, etaj şi parţial demisol. Prezintă elemente (în structură şi decor) aparţinând eclectismului Europei Occidentale din secolul al XIX-lea. Întâlnim astfel o împletire de elemente gotice, baroce (turn, fronton, ancadramente la ferestre etc.) cu elemente de factură orientală (intrarea laterala cu coloane şi capiteluri bogat decorate, elemente de decor pe fatada, etc.) În anul 1999 conacul este dezafectat şi se află în stare destul de avansată de degradare, fiind afectată în mod deosebit structura de rezistenţă (corpul de cladire, turnul în mod special).

Castelul Roşu din Hemeiuş are aceeaşi soartă ca şi alte obiective de patrimoniu naţional din judeţul Bacău si din tara, pentru care nici autorităţile locale, nici Ministerul Culturii nu ridică niciun deget.

Tragem un semnal de alarma si speram ca exista ochi sa vada si urechi sa auda povestea acestei cladiri cu mare potential turistic.

sursa: AICI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s