„Batranul” de 500 de ani, are sanse sa castige titlul „Arborele European al anului 2020. Sa votam cu totii!

Bradul secular de la Sibiu candidează pentru titlul de Arborele Anului 2020 în Europa! După 5 zile de votare Paznicul Cibinului este pe locul 3. Află cum se votează
foto libertatea.ro
Paznicul Cibinului, bătrânul arbore de aproape 900 de ani, se spune că fost plantat pe vremea invaziei tătare. Însuşi Ştefan cel Mare s-ar fi odihnit la umbra lui.
Bradul vechi de cinci secole din Munţii Cindrel, comuna Gura Rîului, a ajuns în finala concursului Arborele European al anului 2020, anunţă Agerpress care citează EPA (Environmental Partnership Association).

Povestea sa este una interesantă. Potrivit tradiţiei, pe Valea Cibinului trăia un păstor care avea zece oi. Într-o zi, fiind surprins de furtună, ciobanul a adăpostit oile sub coroana unui brad şi a adormit.

S-a trezit după furtună, însă oile erau de negăsit. Păstorul s-a rugat lui Dumnezeu să-l ajute să găsească mioarele.

A adormit plângând şi a visat că bradul crescuse până la cer. Când s-a trezit, a constatat că visul devenise realitate. S-a urcat în vârful arborelui şi aşa a reuşit să-şi găsească turma.

Falnicul arbore din comuna Gura Râului de lângă Sibiu concurează cu 15 copaci din Cehia, Croația, Polonia, Portugalia, Spania, Italia, Franța, Ungaria, Rusia, Bulgaria, Belgia, Olanda, Irlanda, Slovacia și Marea Britanie.

Prima participare a României la acest concurs a avut loc în urmă cu 10 ani.

Pentru concurs, se caută arbori cu vechime şi cu poveşti interesante.

România s-a înscris la acest concurs de câteva ori – prima oară, în 2010, când copacul de la noi a şi câştigat primul loc, spune conf. dr. Gabriela Manea de la Facultatea de Geografie, coordonator naţional al „European Tree of the Year”. „La vremea aceea, o asociaţie românească susţinea concursul la nivel naţional”, precizează AICI Gabriela Manea

„European Tree of the Year” este competiţia organizată de zece ani încoace de EPA (Environmental Partnership Association) – o grupare de şase fundaţii de protecţie a mediului şi dezvoltare durabilă (din Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia). Pentru „Arborele European al Anului”, EPA a încheiat un parteneriat de trei ani cu Facultatea de Geografie a Universităţii Bucureşti, prin Centrul de Cercetare CARTEDD. Contractul expiră anul acesta şi, din motive financiare, nu se ştie dacă va mai fi reînnoit. Cititi AICI intreaga declaratie a coordonatorului European Tree of The Year

După cateva zile de la debutul concursului, Apărătorul Cibinului se află pe locul 3.

Este devansat de Plopul singuratic din Rusia (5.265 de voturi) și de Paznicul Satului Inundat din Cehia (5.123 de voturi).

Cei care vor să voteze o pot face până pe 29 februarie pe siteul https://www.treeoftheyear.org/vote.

Pentru ca votul să fie validat trebuie ales și un al doilea arbore, la alegere.

Câștigătorul va fi făcut public, la data de 17 martie 2020, la Bruxelles.

HAIDETI SA NE MOBILIZAM SI SA VOTAM APARATORUL CIBINULUI ! 

In acest moment are 6.781 de voturi.

Pagina oficiala: European Tree of the Year

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s