Case cu etaj de 5000 de ani-Civilizatia Cucuteni

 

Imagini pentru civilizatia cucuteni case cu etaj
foto: captura video youtube

Astazi traim in secolul vitezei, a descoperirilor uimitoare, a falsei senzatii ca datorita dezvoltarii sociale si umane, putem afima ca traim intr-o „civilizatie superioara” secolelor anterioare.

Sa ne intoarcem in timp cu aproximativ 5000 de ani..

În urmă cu mai bine un secol, la Cucuteni, în apropiere de Iași, au fost descoperite urmele unei civilizații fascinante.

Cu vremea, s-a stabilit că civilizația cu pricina, a cărei denumire oficială este de altfel Cucutenie-Tripolie, s-a întins pe o suprafață imensă, cuprinzând nord-estul României, Basarabia și sudul Ucrainei de astăzi. Ocupau o suprafață de peste 350.000 kmp, o dată și jumătate cât România de astăzi.

 

Timp de 2.000 de ani, atât a fost atestată perioada în care s-a dezvoltat și a dispărut cultura Cucuteni, au apărut aici adevărate orașe, cu case din lut care aveau și etaj.

Performanțele la care a ajuns populația cucuteniană sunt absolute uimitoare iar ele ar trebui cunoscute de toți românii!…

„Acum 6-7.000 de ani, cucutenienii  aveau case cu etaj și case ridicate pe piloni, comunitățile lor trăind în așezări de până la 20.000 de case, aranjate planimetric, ceea ce ne spune că era o societate bine organizată și din punct de vedere administrativ. Gândiți-vă la faptul că o așezare cu 20.000 de case putea să adăpostească 100.000 de oameni – un oraș măricel din România de astăzi – iar ca aceștia să aibă tot ce le trebuia, era necesar să fie foarte bine organizați. Peste toate, este de reținut că locuințele cucuteniene ajungeau și până la 200 mp, erau compartimentate, ceea ce sugerează că fiecare cameră avea o specificitate.”

 

Până nu demult, istoricii erau de acord că civilizația a început în Sumer, cu aproximativ 4.500 de ani înainte de Hristos.

Astăzi, lumea științifică a convenit: cea mai veche civilizație din Europa este Cucuteni-Tripolie, fără urmă de tăgadă.

SE POATE SPUNE CĂ CIVILIZAȚIA CUCUTENI S-A RĂSPÂNDIT CU O VITEZĂ MAI MARE DECÂT CREȘTINISMUL.

Se pare că oamenii veniseră aici din Anatolia, în căutare de condiții climatice mai bune, trecând prin Bosfor. Aveau oi, capre și bovine, dar nu au cunoscut calul. Și au lăsat pentru posteritate adevărate opere de artă, ceramica de Cucuteni fiind admirată și astăzi pentru frumusețea ei.

Să nu uităm, de asemenea,  că pe teritoriul României s-au găsit și cele mai vechi obiecte de podoabă din aur, aparținând culturii Cucuteni, cu o vechime de peste 6.000 de ani…

„Ei bine, cu toate că dovezile ne arată cât se poate de clar că această cultură a cucutenienilor este una extraordinară, că „a umilit” orice cultură europeană existentă  în acea perioadă, prin nivelul la care ajunsese, copiii României nu învață aproape nimic despre ea (și nici despre alte culturi străvechi de pe teritoriul României), fiind tratată în manualele de istorie cu o indiferență criminală, încă o dovadă a faptului că acolo sus, cozile de topor lucrează intens la îngroparea istoriei acestor meleaguri, scopul fiind acela ca noile generații să nu aibă astfel de repere, astfel de cunoștiințe, să nu fie mândre că aparțin unui loc încărcat de o istorie fabuloasă, cum nu au decât extrem de puține popoare”, declara AICI sursa citata.

Sursa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s