Biserica din Brosteni unde a invatat Ion Creanga, pomenita si în „Amintiri din copilărie“

Imagini pentru amintiri din copilarie filmul
sursa foto: captura foto youtube

„Stau câteodată şi-mi aduc aminte ce vremi şi ce oameni mai erau în părţile noastre pe când începusem şi eu, drăgăliţă-Doamne, a mă ridica băieţaş la casa părinţilor mei, în satul Humuleşti, din târg drept peste apa Neamţului; sat mare şi vesel,împărţit în trei părţi, care se ţin tot de una: Vatra satului, Delenii şi Bejenii.

 

Ş-apoi Humuleştii, şi pe vremea aceea, nu erau numai aşa, un sat de oameni fără căpătâi, ci sat vechi răzăşesc, întemeiat în toată puterea cuvântului: cu gospodari tot unul şi unul, cu flăcăi voinici şi fete mândre, care ştiau a învârti şi hora, dar şi suveica, de vuia satul de vatale în toate părţile; cu biserică frumoasă şi nişte preoţi şi dascăli şi poporeni ca aceia, de făceau mare cinste satului lor. Şi părintele Ioan de sub deal, Doamne, ce om vrednic şi cu bunătate mai era! 

Mama însă era în stare să toarcă-n furcă, şi să învăţ mai departe. Şi tot cihăia mama pe tata să mă mai dea undeva la şcoală, căci auz ise ea spunând la biserică, în Parimei, că omul învăţat înţelept va fi şi pe cel neînvăţat slugă-l va avea.

Aşa a fi, n-a fi aşa, zise mama, vreau să-mi fac băiatul popă, ce ai tu?

– Numaidecât popă, zise tata. Auzi, măi! Nu-l vezi că-i o tigoare de băiat, cobăit şi leneş, de n-are pereche? Dimineaţa, până-l scoli, îţi stupeşti sufletul. Cum îl scoli, cere demâncare. Cât îi mic, prinde muşte cu ceaslovul şi toată ziulica bate prundurile după scăldat, în loc să pască cei cârlani şi să-mi dea ajutor la trebi, după cât îl ajută puterea. Iarna, pe gheaţă şi la săniuş. Tu, cu şcoala ta, l-ai deprins cu nărav. Când s-a face mai mărişor, are să înceapă a-i mirosi a catrinţă, şi cu astă rânduială n-am să am folos de el niciodată. Şi după cum am cinste a vă spune, multă vorbă s-a făcut între tata şi mama pentru mine, până ce a venit în vara aceea, pe la august, şi cinstita holeră de la ’48 şi a început a secera prin Humuleşti în dreapta şi în stânga, de se auzea numai chiu şi vai în toate părţile. „(fragment din Amintiri din copilarie, Ion Creanga)

La mijlocul secolului al XVIII-lea, locuitorii din satul sucevean Broşteni au început să ridice o bisericuţă din lemn, cu sprijinul sătenilor din localităţile vecine Lugneni şi Neagra. Un călugăr pe numele său Daniil de la Voroneţ a adus cei mai buni meşteri din Bucovina acelei vremi pentru a ridicat lăcaşul de cult.

Imagini pentru biserica unde a invatat creanga
sursa foto: europafm.ro

Biserica a fost construită în perioada 1760 – 1765 si are o istorie aparte, deoarece în interiorul ei, în anul 1840, a fost înfiinţată prima şcoală din valea Bistriţei.

Niculai Nanu a fost primul dascăl al şcolii din Broşteni.

Cel mai cunoscut elev al lui Niculai Nanu a fost marele scriitor Ion Creangă, care la vârsta de 12 ani a ajuns la Broşteni, urmând cursurile şcolii înfiinţate în biserica de lemn.

Marele Ion Creangă,  a urmat timp de un an cursurile şcolii nou înfiinţate în pronaosul lăcaşului de cult.
Daca pasii va poarta vreodata pe aceste meleaguri, opriti-va oleaca si pe la bisericuta unde a invatat marele nostru Creanga.

 

3 gânduri despre &8222;Biserica din Brosteni unde a invatat Ion Creanga, pomenita si în „Amintiri din copilărie“&8221;

 1. Ion Creangă era din Humulești, nu din Broșteni; așadar, titlul „BISERICA UNDE A ÎNVĂȚAT ION CREANGA DIN PROSTENI…” nu e corect.
  ar fi fost mult mai potrivit (după părerea mea) „BISERICA DIN PROSTENI, UNDE A ÎNVĂȚAT ION CREANGA…”

  Apreciază

   1. da,,, nu stiu cum de i se pare gresit d lui.:) e aceals lucru ceea ce spune si doreste dl; adica? Sa fie alta topica” pt ca asa vreau eu”. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s