Un monument unic: Ansamblul rupestru de la Murfatlar-Istorie in cretă

foto Mihai Coman

„Bisericile de cretă” de la Murfatlar reprezintă un monument unic în Europa şi puţin probabil să găsim asemenea încastrare a istoriei în pereţi de cretă oriunde în lume. Valoarea unui monument însă nu îl apără pe acesta de degradare. Complexul a adăpostit, conform cercetătorilor, prima biserică şi primele chilii ale unei mănăstiri de pe teritoriul României. Datarea sitului s-a făcut pe baza indicaţiei unei inscripţii din naosul uneia dintre biserici, care ne îndrumă către anul 992.

În apropierea oraşului Murfatlar se află Complexul rupestru Basarabi-Murfatlaransamblu rupestru format din şase bisericuţe, câteva încăperi, galerii şi morminte creştine, toate cioplite în masivul de cretă. Complexul, format din camere si galerii, este sapat intr-un deal de creta din apropierea carierei de extragere a cretei din 8localitatea Murfatlar*, in imediata vecinatate a garii. Acesta se afla la o distanta de 15 kilometri de litoralul Marii Negre, pe malul drept al Canalului Dunare – Marea Neagra.

ansamblul rupestru

 Cele mai valoroase indicaţii cronologice le oferă inscripţia slavă veche din anul 6500 e.n. şi grafitul în limba greacă incizat în anul 982 e.n.

Complexul de Bisericute Rupestre este un sit arheologic si un complex rupestru deosebit de important pentru istoria crestinismului de pe teritoriul tarii noastre. Se crede ca Ansamblul Rupestru de la Murfatlar adaposteste prima biserica si primele chilii ale unei manastiri, de pe teritoriul Romaniei.

Din suprafața de aproape 3 hectare, doar o treime au fost acoperită printr-o construcție de beton armat, cu aspect vag de catedrală și cu acoperișul în trepte, ridicat în anii 70. Lipsa fondurilor, dar poate și lipsa interesului din partea oficialităților comuniste pentru un monument creștin au contribuit la distrugerea treptată a bisericuțelor de la Murfatlar. Deocamdata interiorul Ansamblului Rupestru Murfatlar nu este deschis pentru vizite publicului larg. Autoritățile ar trebui sa caute surse de finanțare pentru restaurare, întreținere si amenajarea acestei adevarate comori si introducerea acesteia în circuitul turistic din Romania.

Ansamblu Rupestru Murfatlar
Reprezinta un monument unic in Romania și un excepțional exemplar de arhitectura rupestra crestină din Europa.

Sursa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s