Ultimul dac liber din Maramures, cunoscut in toata lumea

sursa foto: avantaje.ro

„Dacă am un lux în viaţa asta este faptul că fac ce îmi place la mine acasă, frământ acest lut din Maramureşul istoric de peste 40 de ani, îl frământ sub tălpi, îl frământ în mâini şi faptul că o fac cu plăcere, cu copiii mei lângă mine – am doi feciori, nevasta-mea ne face plăcinte şi ne cheamă la masă şi mâncăm sănătos, dormim sănătos şi toată ziua olarim, facem vase”, spune Daniel Leș, artist ceramist.

„Lucrările mele stau în mari muzee din lume şi n-o spun ca să mă mândresc, vreau să spun că acea simplitate de jos, faptul că am ajuns să expun în locuri, de exemplu, anul trecut, muzeul din Italia mi-a achiziţionat o lucrare foarte frumoasă şi sunt mândru că este acolo, mândru pentru că duc o tradiţie a strămoşilor mei din Maramureş, a dacilor liberi, dacă vreţi, în toate locurile din lume”, afirmă Daniel Leș pentru Digi24.ro

sursa foto: zigzagprinromania.com

Daniel Leș este un maestru în arta ceramicii figurative și a olăritului și își iubește țara. Prin arta și prin munca sa, el păstrează comorile trecutului și pune umărul la construirea viitorului nostru.

„E nevoie de un sat ca să crești un copil”, așa se spune. Eu am crescut în vremea binecuvântată în care satul era viu. Bunicii, vecinii, neamurile erau aproape. Noi, copiii, ne jucam în bătătură și pe uliță, iar când ne era foame primeam de la bunicii unuia dintre noi câte o felie de pâine de casă cu untură și cu sare și o roșie din grădină, și cu ele în mână porneam din nou la joacă.

În anul 2005, Daniel Leș deschide pensiunea Casa Olarului, o oază de liniște unde oamenii vin pentru tihnă, contemplare, creație, precum și pentru bucate și arome tradiționale. Sunt găzduiți aici „oamenii care ar vrea să iasă din oraș, fie și pentru câteva zile, și să se reconecteze cu natura, să intre într-un alt spațiu – în care timpul este pentru suflet”.

Mai jos, Daniel Leș ne povestește, cu mult drag și cu mare suflet, despre cum să-ți trăiești viața din plin, ce înseamnă să fii un părinte bun pentru copiii tăi, ce poate învăța omul de la lut, cum te simți când faci ceva cu mâinile tale, ce este iubirea de țară, ce putem face azi pentru România de mâine și despre atâtea altele. Să-l citim: continuarea articolului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s