Medic: „Coronavirusul a existat dintotdeauna, e un virus respirator comun.

Medic: „Coronavirusul a existat dintotdeauna, e un virus respirator comun.

Epidemiologul botoşănean Irina Alecu spune că anual avem parte de valuri de coronavirus. Singura diferenţă este apariţia unei noi tulpini, în China, pentru care nu există încă vaccin. ”Coronavirusul a existat dintotdeauna. Vorbim de vreo 40 de tulpini de coronavirus.

Dar tulpina care a fost identificată acum, iniţial în China, şi care a fost semnalată la sfârşitul lunii decembrie 2019 a creat o panică generală nu neapărat justificată. Faptul că de curând a fost semnalată şi pe teritoriul Italiei, unde avem şi cetăţeni români, a inflamat şi mai mult populaţia.

Prin coronavirus trecem în fiecare an. Este adevărat, nu prin tulpina aceasta, dar coronavirus avem. De obicei se tratează doar la medicul de familie simptomatic. Nici măcar nu avem nevoie de nişte kituri, de nişte teste speciale. Singura diferenţă este că pentru această tulpină de coronavirus încă nu avem un vaccin”, spune Irina Alecu. 

Totodată, epidemiologii spun că, de fapt, coronavirusul nu este atât de periculos pentru marea masă a populaţiei şi că, de fapt, este un virus cât se poate de obişnuit. Doar tulpina este nouă. Mai mult decât atât, spune Irina Alecu, coronavirusul este mult mai puţin periculos decât gripa care bântuie sezonier an de an, inclusiv în România. ”Ceea ce încercăm noi să explicăm este că acest coronavirus se manifestă ca o viroză obişnuită şi manifestările în organismul uman sunt mai domoale decât la o gripă. Incomparabil mai domoale decât atunci când avem o tulpină nouă de gripă. România a trecut în perioada 2010 – 2011 printr-o epidemie de gripă deosebit de serioasă. Vorbim de un virus respirator comun. Este neobişnuită tulpina de acum, dar cu siguranţă într-o lună – două, va trece în grupul celor comune, tratate cu antivirale obişnuite. Acest virus nu reprezintă un pericol major pentru marea masă a populaţiei”, spune epidemiologul Irina Alecu. 

Cititi tot articolul AICI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s